To 2023 ξεκίνησε για το Νικηφόρειο 1ο ΓΕΛ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τη βραχυχρόνια κινητικότητα στο IES El Prat της Τorreblanca της Ισπανίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus κατά το διάστημα 22-30 Ιανουαρίου.

Η αποστολή αποτελούνταν από 4 εκπαιδευτικούς και 17 μαθητές/μαθήτριες. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Στάθης Κλήμης, Γιάννης Μάγκος, Καλλιόπη Σκουτέλλη, Ειρήνη Πουγούνια και οι μαθητές/ τριες της Β’Λυκείου Μανώλης Ανατολίτης, Σάκης Κυπραίος, Θανάσης Κοσμάς, Γιάννης Κουτούζης, Μαρία Λόλια, Καλλιόπη Κλήμη, Μικές Βυθούλκας, Εμμανουέλα Πρέκα, Μαρία Ντούνια, Ειρήνη Τσένα, Σταύρος Τσένας, Άννα Μάρθα, Μαρία Διακομιχάλη, Γεωργία Καλαφάτη, Ειρήνη Πασσά, Ελένη Τσαγκάρη, Σεβαστή Χριστοφή.


Το πρόγραμμα περιελάμβανε την παρακολούθηση μαθημάτων, εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου, ξεναγήσεις στη Βαλένθια, Βαρκελώνη και τη μεσαιωνική πόλη της Castellon, επίσκεψη στον υγροβιότοπο της TorrenostrΤα παιδιά γνώρισαν από κοντά τον καθημερινό τρόπο ζωής στην επαρχία της Castellon, έμαθαν για τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, δοκίμασαν τοπικές γεύσεις.

Συνειδητοποίησαν την αξία και άλλων πολιτισμών, πέραν του ελληνικού, και έμαθαν να σέβονται τη διαφορετικότητα των άλλων.
«Οι συγκινητικές στιγμές που ζήσαμε ήταν πολλές. Αναφέρουμε μόνο ορισμένες: τα μαθήματα αρχαίων ελληνικών, η γιορτή με παραδοσιακά όργανα, τραγούδια και χορούς της περιοχής, η αγάπη που εισπράξαμε από τους Ισπανούς συναδέλφους, τις οικογένειες, την τοπική κοινωνία.

Όλοι μας νιώθουμε πως έχουμε μια δεύτερη πατρίδα στην Ισπανία. Ευχαριστούμε από καρδίας για τη φιλοξενία τη διευθύντρια του σχολείου, Marta, τις συντονίστριες για το Erasmus, Laura και Akane,όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους, τους γονείς.

Ελπίζουμε να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία σύντομα στους Ισπανούς αδελφικούς μας φίλους!», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του 1ου ΓΕΛ Καλύμνου.