Δεν θα λυθούν τα προβλήματα του ΕΚΑΒ με τα μικτά πληρώματα των ασθενοφόρων, που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με 1.200 προσλήψεις διασωστών και επανασχεδιασμό των Τομέων, ώστε να υπάρχει καλύτερη κάλυψη κυρίως στις τουριστικές περιοχές.

Τα θέματα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας συζητήθηκαν σήμερα,, κατά την επίσκεψη του νέου υπουργού Υγείας στο ΕΚΑΒ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έφτασε στο Κέντρο στις 8 το πρωί, παρέμεινε επί τρεις ώρες και συζήτησε με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου όλα τα θέματα που αφορούν τις διακομιδές.

Αξιολογήθηκε η κατάσταση και αναζητήθηκαν στοιχεία σχετικά με τη στελέχωση με διασώστες δομών εκτός ΕΚΑΒ, όπως των Κέντρων Υγείας, τα οποία καλούνται να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση διακομιδές σε τουριστικές κυρίως περιοχές.

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Γιώργος Μαθιόπουλος (φωτογραφία αριστερά) εξέφρασε τη διαφωνία του στις χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού περί μικτών πληρωμάτων:

Οι διασώστες έχουν συγκεκριμένη εκπαίδευση και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από πυροσβέστες ή στρατιώτες”, τονίζει ο κ. Μαθιόπουλος, για να σημειώσει:

“Τα πληρώματα των ασθενοφόρων δεν κάνουν απλά διακομιδές. Παρέχουν επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα στο σημείο. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί για την ασφαλή διακομιδή ενός πολυτραυματία ή ενός ατόμου με τραύματα στη σπονδυλική στήλη; Ποιος θα έχει την ευθύνη εάν προκληθεί αναπηρία κατά τη διακομιδή;”, αναρωτιέται.

Προσλήψεις

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων εκτιμά πως με 1.200 προσλήψεις εκπαιδευμένων διασωστών και με τους 700 επικουρικούς που υπάρχουν, θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα, χωρίς μεγάλο κόστος. “Με 17 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο μπορούμε να διαμορφώσουμε μία σωστή επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα”, εξηγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο, το μέτρο των μικτών πληρωμάτων είχε προταθεί και το 2016, με τον νόμο 4368/16 και προέβλεπε κάλυψη των κενών με πληρώματα από την Πυροσβεστική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση: “Είχαμε διαφωνήσει και τότε, διαφωνούμε και τώρα”, υπογραμμίζει.

Εκτιμά πως λύση μπορεί να δοθεί και με τον επανασχεδιασμό των Τομέων, ώστε να μπορούν να καλύπτονται τα Κέντρα Υγείας με προσωπικό και ασθενοφόρα ολόκληρο το 24ωρο.

iatronet.gr