Για πρώτη φορά μετά την καταστροφή του κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη στις 10 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί εσπερινός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

«Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο, θα φωτιστεί μαζί με άλλα κτήρια με μπλε χρώμα για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων της επίθεσης», δήλωσε στο Sputnik Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Μετά την κατάρρευση του νότιου πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ο Άγιος Νικόλαος κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. Οι προσπάθειες ανοικοδόμησης ξεκίνησαν σχετικά σύντομα μετά τις επιθέσεις, ωστόσο στην πορεία προέκυψαν ζητήματα οικονομικής και πολιτικής φύσης.

Ο νέος ναός είναι σε σχέδια του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, τρεις φορές μεγαλύτερος από τον προηγούμενο. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για τον ελληνορθόδοξο ναό, αλλά και για το Εθνικό Προσκύνημα», είπε ο Μάικλ Ψαρρός, αντιπρόεδρος των «Φίλων του Αγίου Νικολάου».

Έτσι, με δεδομένο ότι εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο το Σημείο Μηδέν, δημιουργήθηκε και ένα ειδικό κέντρο όπου πιστοί άλλων θρησκειών και δογμάτων θα μπορούν να προσεύχονται και να τιμούν τη μνήμη αγαπημένων τους προσώπων που χάθηκαν στα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Τα θυρανοίξια θα γίνουν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 2 Νοεμβρίου και τα εγκαίνια στις 4 Ιουλίου 2022, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες είναι ακόμα σε εξέλιξη, με το εξωτερικό να πρέπει να έχει παραδοθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και το εσωτερικό να είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2022, πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

pontosnews.gr