YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Ο Άγιος Θέμελης ή Θεμέλιος είναι Άγιος και μάρτυρας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Έζησε στην Κάλυμνο κατά τον 3ο ή 4ο αιώνα και παρέδωσε μαρτυρικώς τη ζωή του στη Μελιτηνή της Αρμενίας.

Η Κάλυμνος τιμά την μνήμη του αγίου ενδόξου μάρτυρος Θέμελη του θαυματουργού, ενός εκ των 33 μαρτύρων οι οποίοι μαρτύρησαν στην πόλη Μελιτηνή, υπό τον φοβερό διωγμό του Διοκλητιανού, από τον οποίον έγινε ανίλεως διωγμός κατά των Χριστιανών.

Ο σκληρός έπαρχος της περιοχής Αγρικόλας , εν ονόματι του αυτοκράτορος, συνέλαβε τον Θεμέλιο, τον Ιέρωνα και τους λοιπούς 31 συναθλητές τους με την κατηγορία ότι κατά τις Κυριακές και τις εορτές περιφερόμενοι από πλατεία σε πλατεία και από γειτονιά σε γειτονιά εκήρυτταν Χριστό εσταυρωμένο και Αναστάντα στους αγροτικούς εκείνους πληθυσμούς και άρπαζαν από την ειδωλολατρία πολλούς εκ των οπαδών της. Τους συνέλαβαν , τους περισσότερο συνδεδεμένους με το έργο του Θείου κηρύγματος, τους φυλάκισαν , αφού όλοι με μια φωνή, με μια ψυχή απέρριψαν τις παντοίες υποσχέσεις καταφρονήσεις, και απειλές του Αγρικόλα και απέδειξαν με στεντορία τη φωνή ότι αμετακίνητοι εμμένουν στην ομολογία του Ιησού Χριστού. Οι άγιοι αυτοί μάρτυρες έτυχαν πολλών βασανιστηρίων και τέλος τον θάνατο ο οποίος τους επέφερε την ζωή την αιώνιο.

Οι Χριστιανοί της πόλεως εκείνης αφού παρακολούθησαν την θανάτωση των αγίων Μαρτύρων του Χριστού, πήραν τα λείψανά τους και τα έθαψαν μετά πάσης λατρείας και τιμής.