Μπάσκετ επιπέδου A1 απολαύσαμε την Κυριακή το απόγευμα όσοι τυχεροί βρεθήκαμε στο “Παλέ” (sic) της Καλύμνου. Η ομάδα μας συνέτριψε τον Ποσειδώνα Νέου Ψυχικού σε έναν καταπληκτικό αγώνα, προσφέροντας σκορ και θέμα στο φανατισμένο κοινό της. Η ΕΑΚΑ έπαιξε συναρπαστικό μπάσκετ, σκορπίζοντας στους πέντε ανέμους τον Ποσειδώνα, μια κατά τ’άλλα πολύ καλή ομάδα με τις διπλάσιες νίκες απ’τη δική μας.

Το σύνολο του Χρήστου Μυριούνη ήταν Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, ομάδα εθνικής κατηγορίας και όχι τοπικού πρωταθλήματος. Έπαιξε με καθαρό μυαλό, λελογισμένες επιλογές στην επίθεση και άμυνα που…έλιωνε σίδερα. Πάνω απ’όλα έπαιξε ομαδικά χωρίς βεβιασμένες ατομικές ενέργειες, με καλό passing game και πολλές συνεργασίες που έβγαλαν εύκολα καλάθια. Είχε ψυχή και καλύμνικο πάθος, βγάζοντας τρομερή ενέργεια και δείχνοντας από την αρχή ποιος ήταν το αφεντικό στο γήπεδο.

Σε ένα ονειρικό ματς, όπου όλες οι εμπνεύσεις των παικτών μας έβγαιναν, τα highlights διαδέχονταν το ένα το άλλο και η μπάλα κυριολεκτικά…χανόταν. Αποκορύφωμα η φοβερή πάσα του Πλευράκη και το alley-oop κάρφωμα του Σιγκούνα, που κρεμάστηκε από το στεφάνι…ξεχνώντας να ξανακατέβει στο παρκέ. Στο τέλος του αγώνα οι παίκτες αποθεώθηκαν από τους φιλάθλους, οι οποίοι μετά από καιρό είδαν την ομάδα όχι μόνο να κερδίζει αλλά και να αποδίδει μπάσκετ υψηλού επιπέδου.

Χθες η ΕΑΚΑ κέρδισε εύκολα γιατί ανέβασε κατά πολύ τα standards της, έπαιξε ομαδικά χωρίς φλυαρίες, ήταν σοβαρή σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και δε χαμήλωσε ταχύτητα παρά μόνο όταν αυτός είχε ουσιαστικά κριθεί. Η εμφάνισή της παρέπεμψε σε ομάδα της κορυφής της βαθμολογίας και όχι της ουράς της. Το σίγουρο είναι ότι με τέτοια απόδοση, τα play-out αποκτούν άλλο νόημα και μπορούμε να ελπίζουμε στην παραμονή στην κατηγορία.

Τελικά η συμμετοχή στη Γ Εθνική σημαίνει πολλά περισσότερα από το prestige μιας νησιωτικής ομάδας που ξεφεύγει από τα στενά όρια του τοπικού πρωταθλήματος. Σημαίνει πολλά περισσότερα από την περηφάνεια που νιώθεις γιατί η μικρή Κάλυμνος “παίζει στα ίσια” τη Δάφνη, το Μοσχάτο και το Μαρούσι. Δεν είναι μόνο η πολυτέλεια που αποκτάς να παρακολουθείς στο νησί ομάδες του κέντρου και να απολαμβάνεις στο κλειστό της Καλύμνου παιχνίδια όπως το χθεσινό. Πάνω απ’ όλα το φετινό ταξίδι της ΕΑΚΑ δίνει στα παιδιά μας εικόνες και μπασκετική παιδεία, στόχους και κίνητρο για να γίνουν καλύτερα. Γιατί οι Ακαδημίες, που τώρα κάνουν πρωταθλητισμό στα τοπικά πρωταθλήματα, είναι που θα στελεχώσουν στο μέλλον την πρώτη ομάδα.

Πραγματικά η φετινή περιπέτεια της ομάδας είναι ευτύχημα για το νησί μας. Ποιος από τους σημερινούς 45άρηδες, θα φανταζόταν ποτέ ότι ο Χρήστος Μυριούνης, ένα από τα μπασκετικά ινδάλματα των εφηβικών μας χρόνων, θα προπονούσε την ομάδα της Καλύμνου. Και ποιος γονιός δε θα ευχόταν να μάθει το παιδί του μπάσκετ από έναν πολύπειρο παικταρά σαν τον Αλέξανδρο Σιγκούνα.

Η ΕΑΚΑ χθες ανέβασε στροφές και αν συνεχίσει έτσι θα μπει με φόρα και πολλές ελπίδες στην τελική φάση. Όλοι μας ευχόμαστε το ταξίδι της στη Γ Εθνική να συνεχιστεί.

  
 ΘΕΟΔΩΡΟΣ Μ. ΓΙΑΒΑΣΗΣ
 Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. MSc