Ερώτηση, που συνυπογράφεται από 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, κατέθεσαν ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Τομεάρχης, σχετικά με την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση στα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην Ερώτησή τους υπογραμμίζουν ότι οι κυβερνητικές ολιγωρίες έχουν οδηγήσει τις Σχολές σε μαρασμό και τους σπουδαστές σε αδιέξοδο, ενώ εξαιτίας των χειρισμών της ΝΔ, βάλλεται ευθέως ο δημόσιος χαρακτήρας της ναυτικής εκπαίδευσης και συνεχώς υποβαθμίζεται η λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος σίτισης, το οποίο θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους να βιώνουν σημαντικά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης και να διακυβεύεται η ίδια η συνέχιση των σπουδών τους. Όπως καταγγέλλεται από τους ίδιους τους σπουδαστές το επίδομα σίτισης έχει να καταβληθεί εδώ και δυο χρόνια.

Ακόμη, όπως είχε επισημανθεί σε σχετική επίκαιρη ερώτησή (30/10/22) του Αναπληρωτή Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή Χίου, Ανδρέα Μιχαηλίδη, η επιμονή της Κυβέρνησης να αρνείται να λάβει πρωτοβουλία για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει με την εφαρμογή της απόφασης για περικοπή της σύνταξης κατά 30% στους συνταξιούχους ναυτικούς που διδάσκουν στη ναυτική εκπαίδευση, έχει επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα στην λειτουργία των Σχολών.

Περαιτέρω, τα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στη λειτουργία τους, κυρίως λόγω έλλειψης καθηγητών. Όπως φαίνεται, το ΚΕΣΕΝ Μηχανιώνας Πλοιάρχων, που ιδρύθηκε με νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει «βάλει λουκέτο» εδώ και πολύ καιρό καθώς δεν βρίσκονται καθηγητές να διδάξουν στους κύκλους σπουδών, ενώ η λειτουργία του ΚΕΣΕΝ Μηχανικών στο Ρέντη «καρκινοβατεί», προσπαθώντας με το ελάχιστο προσωπικό να καλύψει όλες τις διδακτικές ανάγκες. Η διαμορφούμενη κατάσταση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο επαγγελματικό μέλλον όσων επιλέγουν την δημόσια ναυτική εκπαίδευση.

Τέλος οι μειώσεις σε διδακτικό προσωπικό και σε ώρες διδασκαλίας στις ΑΕΝ έχουν πια φτάσει σε δραματικό επίπεδο, με το μισό περίπου από το διδακτικό έργο να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αρκετές Σχολές. Δεν είναι τυχαίο της εγκατάλειψης που οι Σχολές υφίστανται, ότι τελευταία προκήρυξη για την πλήρωση μονίμων θέσεων έχει να δημοσιευτεί από την Άνοιξη του 2019, με τότε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τονίζουν ότι η εφαρμογή πολιτικών για την ενίσχυση και ενδυνάμωση του ρόλου των σχολών Εμπορικού Ναυτικού, συνιστά απαραίτητο στοιχείο για την εκπαίδευση έμπειρου και υψηλού επιπέδου στελεχών που είναι απαραίτητα για την ισχυροποίηση του κλάδου της Ναυτιλίας.

 Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να απαντήσει:

  • Ποιο το χρονοδιάγραμμα επίλυσης του καίριου ζητήματος που έχει προκύψει με την περικοπή της σύνταξης των ναυτοδιδασκάλων; Γιατί οι συνεχείς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης δεν έχουν επιφέρει ακόμη κανένα αποτέλεσμα;
  • Πως προτίθεται το Υπουργείο να επιλύσει το πρόβλημα της ακύρωσης πολλών μαθημάτων ακόμη και ολόκληρων κύκλων σπουδών (πχ. ΚΕΣΕΝ) εξαιτίας της έλλειψης διδακτικού προσωπικού; Πως απαντάει στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στο αδιέξοδο της υποβάθμισης της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης;
  • Ποιο το χρονοδιάγραμμα καταβολής του απαραίτητου, για την συνέχιση των σπουδών εκατοντάδων νέων μαθητών, επιδόματος σίτισης; Που οφείλεται η μέχρι τώρα καθυστέρηση στην καταβολή του;
  • Ποιο το σχέδιο του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για την ενδυνάμωση και στήριξη της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης;

Σαντορινιός Νεκτάριος – Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

Μιχαηλίδης Ανδρέας – Αναπληρωτής Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Χίου ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ