Από το Επαρχείο Π.Ε. Καλύμνου, ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα για τον Εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΠΕΤΕΙΟΥ  ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ          

Μετά το έπος του ΄40, και αφού τελικά η πατρίδα μας καθυποτάχθηκε στις δυνάμεις του άξονα 1941-1944, ο ελληνικός λαός οργανώθηκε  σταδιακά και   παρά τη βία και την  τρομοκρατία των κατακτητών, την πείνα και  την εξαθλίωση,  προέβαλλε σθεναρή αντίσταση  και  προκάλεσε σοβαρά πλήγματα στα κατοχικά στρατεύματα , μέσω των αντάρτικων οργανώσεων.

Η Ελληνική Πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν. 1285 \1982, την Επέτειο της Μάχης του Γοργοπόταμου, ως ημέρα  Πανελλήνιου  Εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης, αποδίδοντας  τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά,  που αγωνίστηκαν,  βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά, προσφέροντας τα μέγιστα  στον Ιερό  Εθνικό Αγώνα. Η μάχη του Γοργοπόταμου  συνιστά σταθμό της  αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα,  αποτελώντας,  χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, σταθερό παράδειγμα  για τις επερχόμενες γενιές.

           Ο φετινός εορτασμός της  επετείου  της Εθνικής Αντίστασης  καθώς και ο εορτασμός της μάχης του Γοργοπόταμου θα γίνει την  Κυριακή  27 Νοεμβρίου 2022.

          Στο  νησί της Καλύμνου  θα λάβουν χώρα οι  παρακάτω  εκδηλώσεις την ημέρα της επετείου:

  1. Γενικός σημαιοστολισμός από 8ης πρωινής ώρας  μέχρι και τη δύση του ηλίου της 27ης  Νοεμβρίου 2022, όλων των καταστημάτων του  δημοσίου, ΝΠΔΔ, των τραπεζών, των ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών, καθώς και των πλοίων που θα ναυλοχούν στο λιμάνι.
  2. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του  δημοσίου των Ο.Τ.Α., των  Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών  κατά τις βραδινές ώρες  της 27ης Νοεμβρίου 2022.

΄Ωρα 10.30: Τέλεση  Δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού,  χοροστατούντος

                     του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας,                      

                     κ.κ. Παΐσιου, συμπαραστατούμενου από ολόκληρο τον Ιερό Κλήρο της

                     Πόλεως.

Ώρα 11.00: :  Επιμνημόσυνη δέηση  στο Ηρώο στην Κεντρική πλατεία.

                     O Πανηγυρικός της Ημέρας θα εκφωνηθεί από την διδάκτορα κ. Βουτσά Π.

                      Στέλλα, καθηγήτρια φιλόλογο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας

                     Εκπαίδευσης    Δωδεκανήσου .

                     Θα ακολουθήσει κατάθεση  στεφάνου  από τους :  Δήμαρχο, Διοικητή του

                     5\42 Σ.Ε.  «Δελβινάκι» ως Ανώτερου  Διοικητή Φρουράς, Έπαρχο,  Πρόεδρο

                     του   Δημοτικού Συμβουλίου   ως εκπροσώπου της Εθνικής    Αντίστασης, 

                     Λιμενάρχη ,   Διοικητή του   Α.Τ. Καλύμνου, Διοικητή της  ΑΕΝ, Προϊστάμενο

                     Πυροσβεστικού Σταθμού  Καλύμνου, εκπροσώπους αναγνωρισμένων

                     πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην Ελληνική Βουλή,                     

                     εφεδροπολεμιστικές   οργανώσεις  και  εκπροσώπους  των  παραρτημάτων των

                     αναγνωρισμένων  αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν  στην 

                     Περιφερειακή Ενότητα,  καθώς  και όποιον εκπρόσωπο  νομικού προσώπου

                     ή άλλου φορέα  θελήσει να τιμήσει την Εθνική       Αντίσταση και  τους αγώνες

                     κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Στην ανωτέρω επίσημη δοξολογία και στις λοιπές εκδηλώσεις του προγράμματος καλούνται να παραστούν :

       Ο Λαός της Καλύμνου,  ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης κ.κ. Παΐσιος, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Βουλής, Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι Βουλευτές Δωδεκανήσου, ο Δήμαρχος Καλυμνίων, ο Διοικητής του 5/42 Σ.Ε. «ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ», ο Πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου, ο Ειρηνοδίκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρώην Βουλευτές, πρώην  και  τέως Δήμαρχοι, πρώην και τέως Έπαρχοι, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου, ο Λιμενάρχης, o  Διοικητής της ΑΕΝ, ο Διοικητής ΤΕΘ Καλύμνου, ο Αερολιμενάρχης, ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού σταθμού, Πρόεδροι Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ., ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Εκπρόσωποι Πολιτικών παρατάξεων,  οι   Προϊστάμενοι των Δημοσίων Υπηρεσιών, οι Προϊστάμενοι των ΝΠΔΔ και ΙΔ , Οργανισμών και Τραπεζών,  Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων , των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού  και του Πυροσβεστικού Σώματος  εν ενεργεία και αποστρατεία με στολή,  ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Α.Ν., ο  εκπρόσωπος του ΠΕΑΕΑ, ο εκπρόσωπος  του ΠΣ ΠΕΣΜΑ, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών  της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν.) ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου  Αποστράτων Αστυνομικών Δωδεκανήσου, οι Έφοροι Προσκόπων και Οδηγών, Πρόεδροι Επιμελητηρίων,  Επιστημονικών Επαγγελματικών και Εργατικών   Οργανώσεων, ο εκπρόσωπος τοπικού τμήματος ΕΕΣ, οι Πρόεδροι των Δ.Σ. Συλλόγων, Σωματείων, και  εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

       Τελετάρχης των εκδηλώσεων ορίζεται  ο κ. Διακομιχάλης Βασίλειος , δημοτικός υπάλληλος και   Βοηθός Τελετάρχη    ο κ . Κάππας Γεώργιος,  συνταξιούχος .

       Τα σχετικά με την εκκλησιαστική τελετή παρακαλείται να επιμεληθεί η Ιερά Μητρόπολη.

        Για την τήρηση της τάξης στο χώρο έξω από τον ναό, παρακαλείται να φροντίσει το Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου και στο χώρο κατάθεσης στεφάνων  το Λιμεναρχείο Καλύμνου.

        Για τη σειρά προβαδίσματος και κατάθεσης στεφάνου τηρούνται τα προβλεπόμενα  στη με αριθ.76632/20-10-2021 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών .

        Τιμές παρακαλούνται να αποδώσουν το άγημα 5/42 Σ.Ε. «Δελβινάκι» και η  Δημοτική Φιλαρμονική  Καλύμνου .                                 

        Στην ανωτέρω επίσημη δοξολογία και στις λοιπές εκδηλώσεις του προγράμματος θα τηρηθούν αυστηρά οι υγειονομικές διατάξεις  που ισχύουν, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19.     

        Κατά τη φωταγώγηση  των δημοσίων και δημοτικών ακινήτων   θα ληφθεί μέριμνα  για την εξοικονόμηση  ενέργειας σύμφωνα με τα οριζόμενα  στη με αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01-07-2022 (ΦΕΚ 3424Β’)Κ.Υ.Α. .                                              

                                                                                                            Ε.Π.

                                                                                     Ο ΕΠΑΡΧΟΣ Π.Ε. ΚΑΛΥΜΝΟΥ

                                         ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΟΥΣΕΛΛΗΣ