Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, που εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου, το Πολυδύναμο Κέντρο Καλύμνου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καλύμνου “Ο Άγιος Παντελεήμων”, διοργανώνουν ανοιχτή εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου από τις 09:00 έως τη 13:00 στο παλιό Εμβολιαστικό Κέντρο, που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του Νοσοκομείου Καλύμνου. Μαζί μας θα βρίσκεται και η Μικροβιολόγος Αρχοντούλα Αλεξίου, συνεργάτιδα του «Οράματος Ελπίδας» και θεσμικό μέλος του Συλλόγου Αιμοδοτών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, το έτος 2021 παρατηρήθηκε μείωση των διαγνώσεων του HIV, όπως επίσης και σταδιακή μείωση των νέων διαγνώσεων στους χρήστες ενέσιμων εξαρτησιογόνων ουσιών. Παρ ’όλα αυτά ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων λοιμώξεων στους χρήστες παράνομων ουσιών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γι’ αυτό και η έγκαιρη προσέλευση και διάγνωση των λοιμώξεων βοηθά στη θεραπεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Με μια απλή εξέταση, κερδίζεται η ζωή.

Η σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης του κοινού για τον τρόπο μετάδοσης του AIDS βοηθά στην καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων έναντι των ατόμων που νοσούν.

Συγχρόνως, όλοι οι υγιείς συμπολίτες μας, οφείλουν να είναι ευαισθητοποιημένοι σε δράσεις αιμοδοσίας για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, όπως φάνηκε και την περίοδο της πανδημίας από τις ελλείψεις σε αποθέματα αίματος. Ας μην ξεχνάμε ότι η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό και όλοι μας σε μία δύσκολη στιγμή χρειαζόμαστε συμπαραστάτες.

* Όσοι εθελοντές προσέλθουν, ενδείκνυται να έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ και την ταυτότητά τους.