Η παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού γιορτάζεται κάθε 1-7 Νοεμβρίου στη χώρα μας. Εγκρίνεται και υποστηρίζεται από την unicef, τον ΠΟΥ και υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες.

Ο θηλασμός αποτελεί φυσικό δώρο για το παιδί, η μητέρα που θηλάζει προσφέρει στο μωρό της το καλύτερο ξεκίνημα για την ζωή.

Για έναν επιτυχημένο μητρικό θηλασμό απαιτείται η θέληση, η ηρεμία, η υπομονή και επιμονή της μητέρας. Η καλύτερη στιγμή έναρξης του θηλασμού είναι αμέσως μετά τον τοκετό. Έτσι το νεογνό μαθαίνει από την πρώτη στιγμή πως εξακολουθεί να στηρίζεται στην μητέρα για την επιβίωση του. Το γάλα που παράγεται τα πρώτα 24ωρα ονομάζεται πύαρ, η ποσότητα του είναι μικρή αλλά ικανή να καλύψει τις ανάγκες του νεογέννητου, η ποιότητα του καθώς και η θερμιδική του αξία είναι απαράμιλλες.

Σταδιακά αυξάνεται η ποσότητα του μητρικού γάλακτος καθώς η παραγωγή του υπακούει στον κανόνα «Ζήτηση – Προσφορά» και η σύσταση του μεταβάλλεται ώστε να καλύψει απόλυτα τις διατροφικές ανάγκες του νεογνού.

Στο νοσοκομείο μας στηρίζουμε το μητρικό θηλασμό εφαρμόζοντας την συνδιαμονή μητέρας – παιδιού, η οποία είναι ενισχυτική πρακτική του μητρικού θηλασμού. Το νεογνό τοποθετείται στο στήθος της μητέρας τις πρώτες στιγμές της γέννησης και το προσωπικό του Μ/Γ τμήματος καθώς, και ο παιδίατρος είναι πάντα αρωγοί στην προσπάθεια των νέων μητέρων.

Για συμβουλές και απορίες καλέστε στο μαιευτικό τμήμα  2243361966. Τον Νοέμβριο ξεκινούν ομάδες ενημέρωσης.

https://kalymnos-hospital.gov.gr/mitrikos_thilasmos.html?fbclid=IwAR1rvSv7vy301j_RcksbRaTrncEVJLizB_MnajDs9aOywviLUsJ9rMfiSt8