Ανταποκρινόμενη στην εισήγηση του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) Καλύμνου, η βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη, πρότεινε στην αρμόδια Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, την ίδρυση στην Κάλυμνο Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου.

Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ότι την τελευταία περίοδο παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των μαθητών με εκπαιδευτικές δυσκολίες, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ίδρυση κατάλληλων σχολικών μονάδων, όπως συμβαίνει και με την Κάλυμνο.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει τη στήριξη του Δήμου Καλύμνου, σχετικά με τις αναγκαίες πιστώσεις και τα οργανωτικά ζητήματα και περιέχεται και στο έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τις μεταβολές σχολικών μονάδων, η Μίκα Ιατρίδη ζητά να προχωρήσει η διαδικασία ίδρυσης του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμανσίου Λυκείου στην Κάλυμνο.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης της βουλευτού Δωδεκανήσου:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Ίδρυση Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου στην Κάλυμνο».

Αξιότιμη κύριε Υπουργέ,

Η Κυβέρνηση από το 2020 και μετά έχει διορίσει 25.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς, όταν για δώδεκα χρόνια δεν είχε γίνει κανένας αντίστοιχος διορισμός. Η Κυβέρνηση δείχνει στην πράξη τη δέσμευσή της για την ενίσχυση και αναβάθμιση της παιδείας στη χώρα μας, σε όλους τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση του αριθμού των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το εκπαιδευτικό έτος 2020/2021.

Αυτή η αύξηση αφορά και τη νησιωτική Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης  (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ) Καλύμνου ότι υπάρχουν τουλάχιστον 9 μαθητές στο νησί οι οποίοι φοιτούν σε ακατάλληλο σχολικό πλαίσιο με προφανή το κίνδυνο να οδηγηθούν σε περιθωριοποίηση. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η ίδρυση Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ) στην Κάλυμνο ώστε οι μαθητές – οι οποίοι εκτιμάται ότι μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι από 9 – να είναι σε θέση:

Με δεδομένο ότι η παραπάνω πρόταση έχει τη στήριξη του Δήμου Καλύμνου και του Δημοτικού Συμβουλίου του σχετικά με τις πιστώσεις και τα λοιπά οργανωτικά ζητήματα και περιέχεται στο έγγραφο για τις μεταβολές σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

Μελετάται από το Υπουργείο Παιδείας η ίδρυση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου στην Κάλυμνο, ώστε να είναι σε θέση οι μαθητές με εκπαιδευτικές δυσκολίες να φοιτήσουν στο κατάλληλο σχολικό περιβάλλον;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη