Σε  μια εποχή που αναζητούνται τρόποι ώστε να εξαλειφθεί ο απκλεισμός των ατόμων με διάφορα προβλήματα, στην Κάλυμνο παραμένει «άφαντος» ο «ειδικός εξοπλισμός» για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα και γενικά Α.με Α., που είχε εγκατασταθεί πριν τέσσερα χρόνια στη νέα παραλία «Κασόνια», ο οποίος,  αφού λειτούργησε μόνο μια σαιζόν, έκτοτε … αγνοείται η τύχη του!

Ο εξοπλισμός περιελάμβανε: 1. Δύο αμφίβια αμαξίδια,
2. Διάδρομο για την κίνηση του αμαξιδίου και την πρόσβαση του λουομένου από το χώρο στάθμευσης έως τη θάλασσα, τις ομπρέλες και τα αποδυτήρια,

3. Ένα χώρο Αποδυτηρίων-Αποχωρητηρίων (Καμπίνα). 

Ένα έργο το οποίο είχε συμπεριληφθεί σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Ν.Α – από το 2013 – για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ σε 20 παραλίες 14 νησιών (Σίφνο ,Θήρα ,Νάξο Ίο , Πάρο Μύκονο Αντίπαρο Σύρο Άνδρο Τήνο Ρόδο Κω Πάτμος) μεταξύ αυτών και της Καλύμνου.

Όσο λειτούργησε η συγκεκριμένη δομή στη νέα  παραλία στα  Κασόνια,  βοηθούσε ιδιαίτερα ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να απολαύσουν το κολύμπι, εδώ και χρόνια όμως άγνωστη παραμένει η τύχη του εξοπλισμού και άμεσα ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει για την εγκατάσταση του.

Μια υποδομή, που λειτουργεί σε πολλούς Δήμους της χώρας και ο Δήμος Καλυμνίων,  ήταν πρωτοπόρος, τότε που αποκτήθηκε και ήταν μια κοινωνική προσφορά στα ΑμεΑ και το ερώτημα είναι γιατί να στερούνται οι άνθρωποι αυτοί την δυνατότητα να απολαμβάνουν τη θάλασσα και το κολύμπι, το οποίο εκτός από δικαίωμα, αποτελεί και ανάγκη, καθώς η θαλασσοθεραπεία θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αποκατάστασης ασθενών με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα!

Σημειώνεται ότι η γειτονική Λέρος, διαθέτει πλέον τέσσερα (4) συστήματα αυτόνομης πρόσβασης στην θάλασσα για άτομα με κινητικά προβλήματα και άτομα με δυσκολίες όρασης και οποιοσδήποτε από όλο τον κόσμο, είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο ή έχει δυσκολίες όρασης μπορεί δυνητικά να τα επισκεφθεί.