Παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, η συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα

Της Ρένας Παυλάκη

Στην συνεδρίαση  της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα,  που για πρώτη φορά μετά από δύο ολόκληρα χρόνια έγινε δια ζώσης στην Αθήνα, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα και έλαβαν μέρος  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Μαραβέλιας και οι Βουλευτές Μάνος Κόνσολας, Φίλιππος Φόρτωμας, Γιάννης Παππάς, Βασίλης Υψηλάντης και Μίκα Ιατρίδη.

Το θέμα που κυριάρχησε, λόγω και της παρουσίας της κ. Αναπληρώτριας Υπουργού, ήταν αυτό της ενίσχυσης του τομέα Υγείας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης των νησιών παρουσίασαν ένα πλαίσιο θέσεων και προτάσεων με στόχο την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Οι βασικότερες προτάσεις ήταν αυτές που ήδη εχει καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας ο Περιφερειάρχης, δηλαδή το “σπάσιμο” της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Νήσων με τη δημιουργία αυτόνομης ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου αποκλειστικά για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και η μετάθεση της αρμοδιότητας της Α’ θμιας Φροντίδας Υγείας αποκλειστικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με ταυτόχρονη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας είπε κατ΄ατην διάρκεια της συνεδρίασης ότι η πρόταση του Περιφερειάρχη για να αποτελέσουν τα νησιά ξεχωριστή υγειονομική περιφέρεια είναι πάνω στο τραπέζι και μελετάται από το υπουργείο.

Για την συνεδρίαση, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έκανε την παρακάτω ανάρτηση στα social media:

“Βρισκόμασταν μέσα απο οθόνες υπολογιστών και χθές, δύο χρόνια μετά, διαπιστώσαμε πόσο μας έλειψε η ανθρώπινη επαφή.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, ο πρόεδρος Αντώνης Καμπουράκης φρόντισε να έχουμε μαζί μας την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ Δημήτρη Μαραβέλια και τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο Μάνο Κόνσολα, Φίλιππο Φόρτωμα, Γιάννη Παππά, Βασίλη Υψηλάντη και Μίκα Ιατρίδη.
Το θέμα που κυριάρχησε, λόγω και της παρουσίας της κ. Αναπληρώτριας Υπουργού, ήταν αυτό της Υγείας.
Με σταθερές θέσεις, συγκροτημένα και με επιχειρήματα, μαζί με τους Δημάρχους όλων των νησιών μας, παρουσιάσαμε αγωνίες, θέσεις αλλά και προτάσεις.
Διαχωρισμός της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Νήσων με δημιουργία της ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου, μετάθεση της αρμοδιότητας της Α’θμιας Υγείας στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με ταυτόχρονη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων, είναι πάγια θέση μας.
Γιατί, όχι μόνο δεν κρυβόμαστε απο την ευθύνη αλλά την αναζητούμε”.

Εκ μέρους των Δήμων, εισηγητής του θέματος για την ενίσχυση των δομών Υγείας των νησιών, ήταν ο Ν. Λειβαδάρας δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ, ο οποίος κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις προς την κ. Γκάγκα. Κυρίαρχο αίτημα και ζητούμενο είναι η κατάλληλη στελέχωση των μονάδων υγείας στα νησιά.

Επίσης, από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση πέρα από αυτά της υγείας, ήταν και τα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους νησιωτικούς ΟΤΑ με ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής της νησιωτικότητας σε αυτά.

ealvoice995.gr