Οι 44 που νοσηλεύονται στην μονάδα covid και οι 3 διασωληνωμένοι ασθενείς στο Νοσοκομείο Ρόδου, βρίσκονται “στον αέρα” αφού το σύστημα οξυγόνου του ιδρύματος έχει “καταρρεύσει” και η πλειοψηφία των ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια.

Από τις 23 Αυγούστου τέθηκε εκτός το σύστημα παροχής οξυγόνου του Νοσοκομείου, με τους εφημερεύοντες γιατρούς και τους νοσηλευτές βάρδιας να χρησιμοποιούν όλες τις διαθέσιμες φορητές φιάλες οξυγόνου για να παρέχουν οξυγόνο στους ασθενείς με covid, διασωληνωμένους και μη και το πρόβλημα δεν έχει ακόμα επιλυθεί, καθώς η πίεση του οξυγόνου όταν υπάρχει ζήτηση παραμένει χαμηλή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου η Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος και Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Πολύμνια Γαλανού, τόνισε πως η υπερκατανάλωση οξυγόνου ευθύνεται για την κατάσταση και επεσήμανε πως «οι εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου δεν αντέχουν» σημειώνοντας ότι το ίδρυμα μπορεί να υποστηρίξει συγκεκριμένα λίτρα οξυγόνου το λεπτό. «Ενώ παλαιότερα το μέγιστο οξυγόνο που ελάμβανε ένας ασθενής ήταν 15 λίτρα, τώρα ένας ασθενής με κορονοϊό μπορεί να χρειαστεί και 60 λίτρα» πρόσθεσε η Π. Γαλανού και ερωτηθείσα αν ασθενής έχασε τη ζωή του λόγω του προβλήματος που προέκυψε, υποστήριξε ότι επιβαρύνθηκε η υγεία ενός ασθενή, ο οποίος στη συνέχεια κατέληξε, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι γνωστό αν πέθανε εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει πως από τις 23 Αυγούστου το νοσοκομείο αντιμετωπίζει την “κατάρρευση” του συστήματος παροχής οξυγόνου και το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατήσει τους ασθενείς στη ζωή, με την πίεση οξυγόνου στις δύο από τις τρεις κλινικές όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid να παραμένει χαμηλή και  σαν αποτέλεσμα, όπως λένε οι γιατροί, «τη συχνή αποτυχία των συσκευών υψηλής παροχής οξυγόνου (high flow nasal cannula) οι οποίες είναι πολύτιμες στην περίθαλψη ασθενών Covid».