Η παράδοση στην Κάλυμνο το Σάββατο του Λαζάρου, είναι συνδεδεμένη με τα παραδοσιακά κάλαντα και με τα «Λαζαράκια» που φτιάχνονται σε κάθε σπίτι, με το ιδιαίτερο σχήμα τους και την μοναδική τους γεύση. 

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

(Στο βίντεο η εκτέλεση με τα Καλύμνικα Κάλαντα του Λαζάρου, είναι από το παραδοσιακό τμήμα μουσικής του Ωδείου Αθηνών, υπό την διεύθυνση της Κατερίνας Παπαδοπούλου)

“Τα Κάλαντα του Λαζάρου”

Σήμερον έρχεται ο Χριστός, ο επουράνιος Θεός
εν πόλει Βηθανία, με κλάδους και βαΐα


Ελάτε σας παρακαλούμε για να σας διηγηθούμε
για να μάθετε τι εγίνη σήμερον στην Παλαιστίνη.


Εις την πόλη Βηθανία, Μάρθα κλαίει και η Μαρία
Λάζαρο τον αδερφό τους τον γλυκύ και καρδιακό τους


Τον μοιρολογούν και λένε τον μυριολογούν και κλαίνε
τρεις ημέρες τον θρηνούσαν και τον εμοιρολογούσαν


Την ημέρα την τετάρτη κίνησε ο Χριστός για να `ρτει
και εβγήκεν η Μαρία έξω από τη Βηθανία.


Και εμπρός το γόνυ κλεινει και τους πόδας Του φιλεί(νει).
“Αν εδώ ήσουν, Χριστέ μου, δεν θ’ απέθνησκε ο αδερφός μου
Μα και τώρα `γω πιστεύω και καλότατα ηξεύρω
ότι δύνασ’ αν θελήσεις και νεκρούς να ανοστήσεις!”


“Λέγε, πίστευε Μαρία άγωμεν εις τα μνημεία”
Τότε ο Χριστός δακρύζει και τον Άδη φοβερίζει:


Άδη τάρτατε και Χάρο, Λάζαρο ήρθα να σου πάρω!
Δεύρω έξω Λάζαρέ μου φίλε κι αγαπητέ μου


Παρευθείς από τον Άδη ως εξαίσιο σημάδι
Λάζαρος απενεκρώθη, ανεστήθη κι εσηκώθη.


Ζωντανός, σαβανωμένος και με το κερί ζωσμένος.


Τότε η Μάρθα κι η Μαρία, τότε όλη η Βηθανία


Μαθητές και Αποστόλοι τότε ευρεθήκαν όλοι


Δόξα το Θεώ φωνάζουν και το Λάζαρο ‘ξετάζουν


Λάζαρε!  Πες μας, τι είδες εις τον Άδη που επήγες;
“Είδα φόβους, είδα τρόμους,  είδα βάσανα και πόνους.”


“Δώστε μου λίγο νεράκι να ξεπλύνω το φαρμάκι
της καρδιάς και των χειλέων και μη με ρωτάτε πλέον.”

Η Παραδοσιακή Συνταγή:

Υλικά:
1 ποτήρι ταχίνι
1 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ
1 κουτ. κανέλα
σταφίδες – καρυδόψιχα – γαρυφαλλόκαρφα

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το ταχίνι με 1 ποτήρι χλιαρό νερό . Μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά , εκτός από τις σταφίδες και την καρυδόψιχα. αφού φτιάξουμε τη ζύμη , παίρνουμε ένα κομμάτι το κάνουμε μακρόστενο και πλατύ στη μέση ,με μία λακουβίτσα όπου προσθέτουμε λίγες σταφίδες και καρυδόψιχα (κοιλιά του Λαζάρου). Με λίγη ζύμη φτιάχνουμε το σαρίκι (καπέλο) και του βάζουμε και χεράκια που είναι σταυρωμένα. Στη θέση των ματιών , βάζουμε 2 γαρυφαλλόκαρφα. Ψήνουμε για 40 λεπτά στο φούρνο ,στους 180ο C.(συνταγή από το Ρότσο, αναρτημένη στην σελίδα kalymnosdelicatessen.com)