Με παρέμβασή του προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, προτείνει τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Νότιο Αιγαίο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχουν μια άνιση αντιμετώπιση, σε ό, τι αφορά στην πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού, ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί την 9η σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας, βρίσκεται στην 13η θέση  (στην τελευταία δηλαδή θέση) σε ό, τι αφορά στις χρηματοδοτήσεις.

«Μπορεί η ένταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον Στόχο 1 των μεταβατικών Περιφερειών να συνεπάγεται αύξηση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους, η εξέλιξη, όμως, αυτή δεν καλύπτει την υποχρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου που δεν λαμβάνει αυτά που δικαιούται από τομεακά προγράμματα, όπως γίνεται για να αντιμετωπιστούν ανάγκες και ανισότητες σε άλλες περιφέρειες», αναφέρει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Τονίζει ότι κανένα αντικειμενικό ή θεσμικό κριτήριο δεν δικαιολογεί αυτή την ανισότητα που πρέπει να αποκατασταθεί, αφού εντείνει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες στη χώρα, από τη στιγμή, μάλιστα, που πρέπει να υλοποιηθούν έργα ζωτικής σημασίας στα λιμάνια των νησιών, αλλά και να υποβοηθηθεί η αναπτυξιακή διαδικασία, κάτι που σε άλλες περιφέρειες γίνεται μέσα από τομεακά προγράμματα που βελτιώνουν τις υποδομές τους.

Ο Μάνος Κόνσολας προτείνει τη δημιουργία ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Νότιο Αιγαίο, που θα καλύψει το κενό από το χρόνιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας από τα τομεακά προγράμματα.