Ο Πρωτέας Καλύμνου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Διάσωσης

του Δρ. Στάθη Αβραμίδη, PhD*

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος καλεί την ηγεσία και τους πολίτες της Καλύμνου να στηρίξουν τον Ναυταθλητικό Όμιλο Καλύμνου «Πρωτέας» που θα μας εκπροσωπήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Διάσωσης.

Το 2018 ο «Πρωτέας» διοργάνωσε Camp Αθλητικής Ναυαγοσωστικής. Το εγχείρημα με παρακίνησε να γνωρίσω τον προπονητή του Πρωτέα και απόφοιτο ΤΕΦΑΑ, Μιχάλη Γλυνάτση. Στην επικοινωνία μας, μου μίλησε με ενθουσιασμό για τον αντίκτυπο της εκδήλωσης στους αθλητές της Καλύμνου. Το νησί με την πλούσια παράδοση των σφουγγαράδων, θα μπορούσε να εκκολάψει αθλοσώστες για να συμμετάσχουν σε εθνικούς αγώνες.

Το 2020, συναντήθηκα με τον Μιχάλη στην Αθήνα ενώ προετοίμαζε τον Κυριάκο Χατζηδάκη για τους Χειμερινούς Πανελλήνιους Αγώνες Κολύμβησης. Του πρότεινα και ένταξε τον Πρωτέα στην Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδας (ΕΑΝΕ). 

Το 2020 ο Πρωτέας με 8 αθλητές θριάμβευσε στο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος της ΕΑΝΕ (9 χρυσά, 8 ασημένια, 3 χάλκινα, 3 πανελλήνια ρεκόρ, «Κύπελλο Δημήτρης Χατζηχαριστός» πολυπληθέστερης ομάδας ανήλικων αθλοσωστών).

Το 2021 ο Πρωτέας με 8 αθλητές εντυπωσίασε ξανά με τις επιδόσεις του στην ίδια διοργάνωση (13 χρυσά, 14 ασημένια, 1 χάλκινο, 6 πανελλήνια ρεκόρ). 

Ο Πρωτέας κέρδισε τον σεβασμό όλων. Τον δικό μου, της οργανωτικής επιτροπής και των άλλων αγωνιζομένων και συλλόγων από Ελλάδα και εξωτερικό για τις επιδόσεις και το ήθος τους. Βοήθησε αθλοσώστες άλλων ομάδων επιδεικνύοντας «ευ αγωνίζεσθαι». 

Φέτος θα διεξαχθεί στο Riccione της Ιταλίας το Παγκόσμιο Κύπελλο Διάσωσης. Με χαρά σας ενημερώνω πως ο Πρωτέας θα συμμετέχει με 5 αθλοσώστες εκπροσωπώντας την Κάλυμνο, τα Δωδεκάνησα και την Ελλάδα. Είναι το μόνο Ελληνικό σωματείο που έχει τα εχέγγυα για μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση. Ένας από τους λόγους είναι η εμπειρία του Μιχάλη Γλυνάτση, που προετοίμασε και συνόδεψε ομάδα αθλοσωστών της ΕΑΝΕ στην Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής 2022 σημειώνοντας σημαντικά ατομικά ρεκόρ.

Έχω κληθεί στο όμορφο νησί σας από τον φίλο και συνεργάτη Μιχάλη. Θα χαρώ να γνωρίσω τον Δήμαρχο, τον Έπαρχο και άλλους Καλύμνιους επειδή ο Πρωτέας είναι η καλύτερη διαφήμιση για το νησί. Απευθύνομαι στις τοπικές αρχές και στους Καλύμνιους. Ο προπονητής και οι αθλοσώστες του Πρωτέα, Μιχάλης, Βασίλης, Μάμμας, Χριστίνα, Γιάννης και Εφραίμ σηκώνουν με υπερηφάνεια το νησί και την Ελλάδα στις πλάτες τους. Ας τους στηρίξουμε. 

Alpha Bank, ΙΒΑΝ: GR 550-140-7790-7790—0200-2012-607

Για να δείτε το βίντεο, κάντε κλικ εδώ https://youtu.be/6I4iUGJuxZ4 

ή συγχωνέψτε στην ιστοσελίδα σας τον κώδικα:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/6I4iUGJuxZ4″ title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe> 

*Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, είναι ο «πατέρας» της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος και Δάσκαλος Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μπει 2 φορές στο Παγκόσμιο Hall of Fame για την προσφορά του στη ναυαγοσωστική (περισσότερα).