Το 2018 τυπώθηκε στην Αθήνα, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών το βιβλίο το αφιερωμένο στην Καλυμνιά γυναίκα του, γιατρό-μικροβιολόγο, Μίκα Ορφανού, με τίτλο ‘’Σκεύος Ζερβός, Πρωτοπόρος γιατρός, Ερευνητής, Συγγραφέας, Εθνικός Ευεργέτης και Πολιτικός’’, ‘’τη δυναμική και καταξιωμένη προσωπικότητα …’’ όπως ο ίδιος αναφέρει στον πρόλογό του.

Γράφει η Νίκη Ρεϊση

Προσεγγίζοντας όλες τις πτυχές του Σκεύου Ζερβού με ιδιαίτερη ευαισθησία, αυτή του λάτρη του νησιού της Καλύμνου, μας έδωσε μία ολοκληρωμένη εικόνα της προσωπικότητας αυτού του άξιου Καλύμνιου του αφοσιωμένου στα ιδεώδη της επιστήμης και του εθνικού φρονήματος. Η σε βάθος μελέτη του, έφερε στο φως άγνωστες σε μας στιγμές της επιστημονικής και πολιτικής του ζωής, αυτήν ενός Μεγάλου Καλύμνιου, ο οποίος συνέβαλε αποτελεσματικά στη διαμόρφωση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην απελευθέρωση των Δωδεκανήσων. Κατέγραψε επίσης σ΄αυτό το πόνημα και το πλούσιο συγγραφικό έργο του Σκεύου Ζερβού, με τις πολύ ενδιαφέρουσες επιστημονικές του μελέτες και τη συμβολή του στην επιστημολογική εξέλιξη. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς.

          Ο μήνας Μάρτιος, είναι και ο μήνας των αγώνων του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση από το ‘’ζυγό’’ του οθωμανισμού.

          Ο ερευνητής και συγγραφέας Λάζαρος Βλαδίμηρος το 2021, μας έδωσε και πάλι μία καλαίσθητη και άκρως ενδιαφέρουσας περιεχομένου, έκδοση, η οποία αφορά στη συμμετοχή γιατρών, ασκώντας το λειτούργημά τους στον απελευθερωτικό αγώνα, με τίτλο ‘’Οι ιατροί στην Παλιγγενεσία – Με το κορμί των και την επιστήμη των’’

          Από την αρχή του 19ου αι. η ιατρική επιστήμη με τις θεραπευτικές ιδιότητες και πράξεις της, τέθηκε στην υπηρεσία των αγωνιστών του 1821.

         Γιατροί ευπατρίδες, πτυχιούχοι-ιατροφιλόσοφοι, αλλά και εμπειρικοί που είχαν διδαχθεί την ιατρική από τους προγόνους τους, με γνώσεις ‘’… που μεταβιβάζονταν από γενιά σε γενιά …’’, και αποτελούν τη δική του ‘’ανάγνωση της ιατρικής λαογραφίας του τόπου μας’’ όπως ο ίδιος επισημαίνει.

         Στην ουσία ο συγγραφέας-μελετητής, ιστοριοδίφης Βλαδίμηρος Λάζαρος, κάνει μία ενδελεχή ιστορική αναδρομή, με σοβαρή έρευνα και πολύχρονη μελέτη, βασιζόμενος πρωτίστως στην επιστημολογική προσέγγιση προσώπων και γεγονότων, την επάρκεια της επιστημοσύνης του, και την στοχοπροσήλωση του σκοπού που θέλει να υπηρετήσει σ΄ αυτό του το πόνημα, που είναι η ανάδειξη της συμβολής της ιατρικής και των λειτουργών της, στους δύσκολους χρόνους της οθωμανικής κυριαρχίας με βάση πηγές διασταυρωμένες και αξιόπιστες. Μια χρονική περίοδος, πολυμέτωπου αγώνος, πολέμων, φτώχιας, πανδημιών και εξαθλίωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας, επώνυμοι και ανώνυμοι γιατροί-αγωνιστές, αναδεικνύονται μέσα από τη λεπτομερή καταγραφή της γραφίδας του επίσης γιατρού Λάζαρου Βλαδίμηρου.

          Ο συγγραφέας, στέκει με σεβασμό στην κάθε στιγμή του κάθε γιατρού-λειτουργού και τον κατατάσσει με δέος, στο βάθρο των ηρώων. Από τον Καποδίστρια, τον πρώτο Κυβερνήτη της χώρας, ο οποίος είχε αποφοιτήσει από το ονομαστό Πανεπιστήμιο της Πάδοβας (1793-1797) και είχε δηλώσει: ‘’Είμαι έτοιμος να προσφέρω και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου,αρκεί αύτη να συντελέσει στην απελευθέρωση της Ελλάδας, στην πλήρη ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, στη μόρφωση των Ελληνοπαίδων και στην ευτυχία του ελληνικού λαού’’ έως τον εμπειρικό γιατρό της Ύδρας, και τους φιλικούς-γιατρούς. Με αλφαβητική σειρά ‘’οι Έλληνες υγειονομικοί στον Αγώνα’’ καθώς και οι ‘’Ξένοι υγειονομικοί στην Ελλάδα’’ της εποχής του Αγώνα. Γιατί όλοι συμμετείχαν εξίσου στον κοινό Αγώνα.

          Ένα αφιέρωμα, με συναίσθημα, επιστημοσύνη, γνώση ιστορική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση, στη μνήμη όλων όσων συνέβαλαν στο να γραφτεί η ιστορία της Ιατρικής, τους χρόνους της Επανάστασης.

          Παρακαταθήκη, πολύτιμη, ποιοτικού αναγνώσματος σε όλους εμάς τους απλούς συνεχιστές της ιστορίας αυτής της χώρας.

          Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη σύζυγό του και τα παιδιά του.

Τον ευχαριστούμε

Νίκη Ρεΐση

Κάλυμνος 7-3-2023