Με τις επιδοτήσεις, η Κυβέρνηση συντηρεί η την αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας

«Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της Κυβέρνησης, η ρήτρα αναπροσαρμογής παραμένει, και μάλιστα είναι επαυξημένη και ενσωματωμένη μέσα στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Αν, αυτή τη στιγμή, εφαρμοζόταν αυτός ο τύπος ρήτρας, το πιθανότερο θα ήταν οι τιμές να είναι χαμηλότερες από τα 800 ευρώ/μεγαβατώρα. Έχουμε μια νέα αύξηση 65% στους λογαριασμούς λιανικής ρεύματος που αυτό σημαίνει ότι  περιλαμβάνουν 2 ως 3 φορές την καταχρηστική ρήτρα αναπροσαρμογής».

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

«Η Κυβέρνηση, με τις αποφάσεις που είχε πάρει για την βίαιη απεξαρτητοποίηση από τον λιγνίτη, οδήγησε τη χώρα σε ένα ακριβό καύσιμο και στην πλήρη οικονομική μας εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Σήμερα είναι αναγκαίο να μιλήσουμε για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την επιστροφή του λιγνίτη. Αυτό συμβαίνει, αναγκαστικά, και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όμως στη χώρα μας ακόμα δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα εξόρυξης λιγνίτη. Το δεύτερο σημαντικό είναι να σταματήσει να εξαρτάται η τιμή ενέργειας από το φυσικό αέριο. Η Ισπανία και η Πορτογαλία το κατέκτησαν, έχοντας πλέον διαφορετική τιμολόγηση στην ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

«Για την μείωση της ακρίβειας στην ενέργεια, εδώ και μήνες ζητάμε να  μπει πλαφόν στο κέρδος της χονδρικής τιμής, της τάξης του 5%, και ταυτόχρονα να μπει πλαφόν στη λιανική τιμή, όπως έγινε στη Γαλλία. Σημειωτέο ότι είμαστε η μόνη χώρα που αγοράζει ενέργεια μόνο από την προημερήσια αγορά κατά 99%. Ακόμα ένα τεράστιο λάθος. Το χρηματιστήριο ενέργειας έχει συγκεκριμένες ρήτρες και, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  είχαμε τονίσει στον κ. Χατζηδάκη ότι πρέπει να υπάρχουν διμερή συμβόλαια διάρκειας που δεν εφάρμοσε ποτέ.»

  • Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει τον διοικητή της ΕΥΠ, ηγείται της ΕΥΠ που αποδεδειγμένα παρακολουθούσε, κατά τα άλλα όμως…δεν γνώριζε!

«Το σκάνδαλο με τις …επισυνδέσεις, είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα που συνδέεται με την ποιότητα της δημοκρατίας που έχει η χώρα μας. Η παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων  (οι κ.κ. Κουκάκης και Ανδρουλάκης προφανώς δεν είναι οι μόνοι σύμφωνα και με ρεπορτάζ έγκριτων εφημερίδων), αναδεικνύει τους αθέμιτους τρόπους με τους οποίους η ΝΔ προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία.  Γνώριζε από τον Σεπτέμβριο για τις παρακολουθήσεις ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Δημητριάδης, γνώριζε και το πρωτοπαλίκαρο του κ. Μητσοτάκη στην ΕΥΠ, για τον διορισμό του οποίου άλλαξαν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα αφού ο κ. Κοντολέων έχει μόνο ένα πτυχίο μουσικής. Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ψέματα στη συζήτηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, πριν την δημόσια συνολική αποκάλυψη, αφού ως Υπουργός Επικρατείας σαφώς και γνώριζε. Και προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός! Η Κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει την πολική ευθύνη, συνεχίζει όμως την πολιτική αγυρτεία».