Περιοδεία στην Κω πραγματοποίησε χθες Τρίτη 28/12 ο Νεκτάριος Σαντορινιός συμμετέχοντας σε συναντήσεις με τοπικούς φορείς και συνομιλώντας με κατοίκους του νησιού. Τον βουλευτή Δωδεκανήσου συνόδευε τοπικό κλιμάκιο της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Β. Δωδεκανήσου αποτελούμενο από τον πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Ηλία Καματερό, τον Συντονιστή της ΝΕ, Μανόλη Καβαδάκη και τα τοπικά στελέχη του κόμματος Παρασκευά Χρήστο και Ξυπολιτά Μιχάλη.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αρχικά, επισκέφθηκε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κω και Νισύρου, κ. Ναθαναήλ, με τον οποίο αντάλλαξαν εγκάρδιες ευχές και σχολίασαν τον βαρύ αντίκτυπο που η πανδημία έχει επιφέρει στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ευχές, επίσης, αλλά και σκέψεις για τα κρίσιμα ζητήματα του νησιού αντάλλαξε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και με τον κ. Καμπανή Γιάννη, Έπαρχο Κω και Νισύρου, σε συνάντηση που ακολούθησε. Ο κ. Καμπανής όπως και ο Νεκτάριος Σαντορινιός  υπογράμμισαν τις ιδιαίτερες συνθήκες της Νησιωτικότητας και την ανάγκη για την ενίσχυση της του Νοσοκομείου της Κω αλλά και ευρύτερα της υγειονομικής κάλυψης των κατοίκων και επισκεπτών της Κω.

Στη συνέχεια, εκτενή συνάντηση σε θερμό κλίμα είχε ο βουλευτής Δωδεκανήσου με τον Δήμαρχο του νησιού, κ.  Νικηταρά Θεοδόση καθώς και με τους Αντιδημάρχους, κα. Κασσιώτη Γεωργία και κ. Αβρίθη Παναγιώτη. Ο Δήμαρχος έθεσε στον βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τα ιδιαίτερα ζητήματα της ελλιπούς στελέχωσης του Νοσοκομείου του νησιού, της διαχείρισης των απορριμμάτων και των σχεδίων που δρομολογούνται για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Κω. 

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογράμμισε πως αν και τόσο ο Δήμαρχος, μέσω συνεχών επιστολών του, όσο και ο ίδιος μέσα από Αναφορές και Ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο, έχουν θέσει τα θέματα της λειτουργίας του Ιπποκράτειου, εντούτοις το Υπουργείο δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια ενίσχυσης του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα ακόμη να μην υπηρετεί Παιδίατρος και Παθολόγος στο νοσοκομείο, να υπάρχει μόνο ένας Νεφρολόγος που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες, να μην τίθεται σε λειτουργία η κρίσιμη και αναγκαία Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται από τις διάφορες ελλείψεις σε ειδικότητες και υπηρεσίες. «Μέσα σε αυτή την ακραία υγειονομική συνθήκη που βιώνουμε, η ενίσχυση του ΕΣΥ και ειδικά των δομών που εξυπηρετούν τις νησιωτικές περιοχές, όφειλε να είναι ο πρωταρχικός στόχος αυτής της Κυβέρνησης». Απέτυχε παταγωδώς, σε όλα τα επίπεδα», σχολίασε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. «Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι της Κω νιώθουν υγειονομικά ανασφαλείς και το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει κρίσιμες ελλείψεις σε προσωπικό, γεγονός που πλήττει και το τουριστικό προφίλ του νησιού. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και εγώ προσωπικά θα επαναφέρουμε άμεσα και για ακόμη μια φορά, ενώπιον του Υπουργού Υγείας, τη συνεχιζόμενη τακτική υποβάθμισης του Ιπποκράτειου και θα τον καλέσουμε να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις» τόνισε.        

Σχολιάζοντας το θέμα των σχεδιαζόμενων ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων, ο Νεκτάριος Σαντορινιός ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αντέδρασε έντονα στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που η Κυβέρνηση έφερε και αφαιρεί την αρμοδιότητα από τους Δήμους, μετακυλώντας την στον Β΄ βαθμό ΤΑ μόνο στο Νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Η εξέλιξη αυτών των ΣΔΙΤ εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους, τόνισε, και θεωρούμε ότι θα αυξήσει κατά πολύ το κόστος που οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν μέσω των δημοτικών τελών. Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, οφείλουμε να περιμένουμε και να κρίνουμε εν συνόλω, αφού δούμε και τα προτεινόμενα σχέδια.

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε πάντα πρόθυμος να συνδράμει σε κάθε πρόβλημα που το νησί αντιμετωπίζει, οποιαδήποτε στιγμή

Παράλληλα, ιδιαίτερα εποικοδομητικές συναντήσεις είχε ο Νεκτάριος Σαντορινιός με παραγωγικούς φορείς του νησιού και με εκπροσώπους εργαζομένων. Συγκεκριμένα, τα ζητήματα της κρίσης των επαγγελματιών στον τουρισμό, στην εστίαση και στο εμπόριο, εξαιτίας της πανδημίας αλλά και εξαιτίας της αποτυχίας της Κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, συζήτησε με τον εκπρόσωπο του ΕΒΕΔ- παράρτημα Κω, κ. Τσακίρη Νίκο, την Πρόεδρο των Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Κω, κα. Παπαδούλη Ελένη, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κω, κ. Βρακίδη Πασχάλη και τον Εκπρόσωπο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κ. Πλατανίστα Κώστα. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σχολίασε πως τα «περίφημα» μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης είτε επιβάρυναν περαιτέρω με δανεισμό τις επιχειρήσεις, είτε απέκλεισαν τις περισσότερες από κάθε είδους βοήθεια, αφού η πλειονότητα των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν κατάφεραν τελικά να ενταχθούν στο ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ ή στο Πρόγραμμα Νησίδα. Όπως ανέφερε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, η έλλειψη ρευστότητας, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, χωρίς παράλληλα να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας των νησιών μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, πολύ φοβάμαι σημείωσε θα οδηγήσει σύντομα σε νέο μπαράζ λουκέτων.