Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας υπέβαλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, σχετικά με τις ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του “Βουβάλειου” Νοσοκομείου Καλύμνου, ενώ ζήτησαν παράλληλα την ενίσχυση της τεχνικής υπηρεσίας, την λειτουργία ΜΕΘ, αλλά και την πλήρη στελέχωση των περ. ιατρείων Πανόρμου και Ψερίμου, αλλά και την ίδρυση ιατρείου στην Τέλενδο.

Ακολουθεί η επερώτηση των βουελυτών του ΚΚΕ:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό στο Γενικό Βουβάλειο Νοσοκομείο στην Κάλυμνο

Στο νησί της Καλύμνου, με πληθυσμό που ανέρχεται περίπου στους 18.000 κατοίκους, το Γενικό Βουβάλειο Νοσοκομείο πρέπει να αντιμετωπίσει δεκάδες έκτακτα περιστατικά αλλά και να λειτουργήσει τα τακτικά Ιατρεία, ενώ είναι σοβαρά υποστελεχωμένο και με μειωμένο αριθμό σε βασικές ειδικότητες. Τους τελευταίους 6 μήνες το Νοσοκομείο του νησιού δεν έχει επίσης κανέναν καρδιολόγο, παρά το γεγονός ότι ακόμα και σε αυτό το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου υπάρχει η πρόβλεψη για 3 καρδιολόγους.

   Μέχρι σήμερα η κατάσταση «μπαλώνεται» με ιδιώτες γιατρούς για όλα τα έκτακτα περιστατικά. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται όπως και ο αριθμός των εξυπηρετούμενων περιστατικών. Μάλιστα, εν όψει και της θερινής περιόδου, που διπλασιάζεται ο αριθμός των κατοίκων μαζί με τους επισκέπτες, αυξάνονται και οι ανάγκες σε προσωπικό.

   Οι ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό του νησιού είναι μεγάλες, αφού πέρα από την απουσία καρδιολόγου, το νοσοκομείο λειτουργεί με έναν παιδίατρο, έναν ακτινοδιαγνώστη για τις ανάγκες του αξονικού τομογράφου και υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των ελλείψεων είναι οι γιατροί, όπως και το υπόλοιπο προσωπικό που σήμερα εργάζεται στο Γενικό Βουβάλειο Νοσοκομείο, να βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους, ενώ κατά πάγια τακτική το Υπουργείο Υγείας για να καλύψει κάποιες ανάγκες αποσπά περιοδικά προσωπικό από άλλα Νοσοκομεία της Περιφέρειας αλλά και μεγαλύτερα Νοσοκομεία αποδυναμώνοντας όμως και αυτά. Τέλος, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και οι ανάγκες σε αεροδιακομιδές, σε Σάμο, Ρόδο, Κρήτη και Αθήνα, και όχι μόνο την περίοδο της πανδημίας, γεγονός που καθιστά αναγκαία την δημιουργία ΜΕΘ με πλήρη στελέχωση στο Νοσοκομείο του νησιού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες θέσεις καρδιολόγων στο νοσοκομείο Καλύμνου.

– Να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο Καλύμνου με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη και 24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου.

– Να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα και όχι με εργολαβία, όπως ισχύει σήμερα.

– Να στελεχωθεί πλήρως η τεχνική υπηρεσία.

-Να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Μ.Ε.Θ. με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

– Να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα του νησιού μέσω της πλήρους στελέχωσης των Π.Ι. Πανόρμου, Ψερίμου και την δημιουργία Π.Ι. Τελένδου, με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης