Με νέο Διοικητικό Συμβούλιο, η πολυπληθής και δραστήρια Ένωση Καλυμνίων Ρόδου “Ο εν Καλύμνω Άγιος Σάββας” συνεχίζει για την επόμενη περίοδο την πορεία του, έχοντας ήδη προγραμματίσει μια σειρά δράσεων.

Στο νέο ΔΣ της ΕΚΡ, θα εκπροσωπούνται πλέον και μέλη από Λειψούς και Αγαθονήσι, “αγκαλιάζοντας” πολιτιστικά τα δύο νησιά και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων τους, οι οποίοι θα στηρίζουν την προσπάθεια με κάθε μέσο και σαν πρώτη κίνηση θα διαθέσουν στην ένωση παραδοσιακές φορεσιές των νησιών.

Στη Μαρία Βάλλα, εμπιστεύτηκαν για μια ακόμη περίοδο τα μέλη της Ένωσης, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Π.τ.Κ.” ήρθε πρώτη σε προτιμήσεις στις εκλογές ενώ δεύτερη σε ψήφους συνολικά ήρθε η Πόπη Κουτούζη, που ήταν υποψήφια για την εξελεγκτική επιτροπή και ορίστηκε ως εκπρόσωπος της Ένωσης στην Κάλυμνο.

Ακολουθεί το δ.τ. με την πλήρη σύνθεση του νέου Δ.Σ. και τις δράσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα:

Ρόδος, 7 Ιουλίου  2022

ΘΕΜΑ: «Λειψοί και Αγαθονήσι στην  αγκαλιά των  δράσεων της Ένωσης  Καλυμνίων  Ρόδου»

Νέο, δυναμικό Δ.Σ. μετά τις πρόσφατες εκλογές

Δυναμικά και με καινοτόμες δράσεις ξεκινά το νέο διοικητικό συμβούλιο,  που ανέδειξαν οι πρόσφατες  εκλογές  της  Ένωσης  Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω  Άγιος  Σάββας». 

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος, αποφάσισε να αγκαλιάσει πολιτιστικά δύο νησιά της Επαρχίας Καλύμνου, τους Λειψούς και το Αγαθονήσι, που εκπροσωπούνται πλέον από δύο άτομα αντίστοιχης καταγωγής στο νέο δ.σ. ώστε, με τη βοήθεια της Ένωσης Καλυμνίων,  να προάγουν στη Ρόδο, τα ήθη και έθιμα των νησιών τους. Αυτό συνέβη, με  ομόφωνη απόφαση του απερχόμενου δ.σ. και με σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Λειψών κ.  Φώτη Μάγκου και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Αγαθονησίου, κ. Κώστα Κόττορου. 

Η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, προέβη στη συγκεκριμένη «πολιτιστική υιοθεσία» για λόγους αγάπης και ευαισθησίας με στόχο, τη συμβολή στην ανάδειξη της πολιτιστικής ιστορίας και των εθίμων των δύο μικρών νησιών της Επαρχίας Καλύμνου και με απόλυτο σεβασμό στον εθνικό ρόλο που επιτελούν. 

 Έτσι, η πρώτη δράση του συλλόγου, αφορά σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για τον Άγιο Παντελεήμονα στις 26 Ιουλίου και ώρα 9.00 το βράδυ, με παραδοσιακούς χορούς,  στον αρχαιολογικό χώρο της Παναγίας των Ιπποτών του Μπούργκου, την ίδια ώρα, που στο ακριτικό μας Αγαθονήσι, θα γίνονται επίσης, ανάλογες εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, εντάσσονται στη συνέχεια, επισκέψεις και εκδηλώσεις του συλλόγου και στα δύο μικρά νησιά.  

Η  νέα σύνθεση του Δ.Σ. όπως προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές,  έχει ως  εξής:

  • Πρόεδρος  Μαρία Βάλλα- ΕΡΤ Α.Ε.
  • Αναπληρ. Πρόεδρ.-Ταμίας Χρήστος Βάλλας Ιδιωτικός Υπάλλ.
  • Α΄ Αντιπρ.   Κουλλιά Υπαπαντή, Μηχανολόγος Μηχανικός 
  • Β΄ Αντιπρόεδρος Μπόλκας Νικήτας, Δικηγόρος 
  • Γεν. Γραμματέας Σιδερή Νεκταρία, υπαλ. Πανεπιστ. Αιγαίου
  • Ειδικός Γραμμ. Γαλανού Πολύμνια, Ιατρός –Αναισθησιολόγος 
  • Έφορος Ταμείου Σκώνης Μιχαήλ, Ιατρός -Μικροβιολόγος
  • Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Βολονάκη Δέσποινα, Εκπαιδευτικός 
  • Πρόεδρος Πολιτισμού Τομάζου Μαριέττα,  Χοροδιδάσκαλος
  • Έφορος Πολιτισμού Χάλαρης Μιχαήλ, Ξυλουργός
  • Δημόσιες Σχέσεις Παλαλά Ειρήνη-Αναστασία, Αισθητικός 

Επρόσωποι νησιών Επαρχίας Καλύμνου

  • Για την Κάλυμνο, Κουτούζη Καλλιόπη Επιχειρηματίας 
  • Για το Αγαθονήσι, Κανέλλη Σοφία Σεφ Ζαχαροπλαστικής 
  • Για τους Λειψούς, Σπύρου Ιωάννης Μηχανικός Πληροφορικής 

Επίσης, έχει προγραμματισθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, εκδήλωση, που αφορά σε βράβευση των Καλυμνιακής καταγωγής γιατρών που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, με προσκεκλημένο, τον Επεμβατικό Καρδιολόγο Μιχαήλ Κουτούζη, καθώς και εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων και με ιστορικούς της Ρόδου, για τον «Πετροπόλεμο» ενώ, με την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου και σε συνεννόηση με τη στρατιωτική ηγεσία, θα διοργανωθεί εκδήλωση που αφορά στην επέτειο των Ιμίων.

Τέλος, ανακοινώνεται η έναρξη των χορευτικών της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου το μήνα Σεπτέμβριο, με τμήματα Δωδεκανησιακών παραδοσιακών χορών της Δωδεκανησιακής παροικιακής Ομοσπονδίας και των Κυκλάδων, για την κάλυψη εκδηλώσεων που αφορούν στην περιοχή  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τμημάτων εκμάθησης χορών από όλες τις Περιφέρειες της χώρας καθώς και νέων τμημάτων εκμάθησης Μικρασιατικών χορών. 

Για την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου

Η Πρόεδρος

Μαρία Βάλλα