Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία εκπαιδευτικών του νησιού αλλά και μαθητών του 1ου Λυκείου Κω, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου στην πόλη της Κω!

Αρχικά στις 11:00 συγκεντρώθηκαν εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς στην Πλατεία Ελευθερίας της Κω, στο πλαίσιο της 24ωρης Πανεκπαιδευτικής Απεργίας ΟΛΜΕ-ΔΟΕ!

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς τα αίτηματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι:

  • Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών (ν. 4823/2021, ν. 4692/2020, Υ.Α 108906/ΓΔ4/10.9.202, διατάξεις για εσωτερικό κανονισμό), που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των σχολείων και στην παραπέρα κατηγοριοποίηση.Πρόγραμμα δημόσιας και δωρεάν καθολικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών επιστημονικά καταρτισμένο με βάση τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Να μην εφαρμοστεί – να καταργηθεί συνολικά ο νόμος 4823/21 (Κεραμέως).

  • Καμία εμπλοκή ιδιωτικών φορέων, επιχειρήσεων και ΜΚΟ στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία των σχολείων.Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για όλες τις ανάγκες των σχολείων.

  • Να καταργηθεί εδώ και τώρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα θεμάτων.

  • Να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί ο νόμος 4808/21 (Χατζηδάκη) για τα εργασιακά. Ο νόμος – έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά.

Οι παρευρισκόμενοι στη συγκέντρωση ξεκίνησαν, από την Πλατεία Ελευθερίας, την πορεία τους με τελικό προορισμό το Δημαρχείο της Κω, όπου συναντήθηκαν με πλήθος μαθητών του 1ου Λυκείου Κω, το οποίο μετά από απόφαση του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, πήρε μέρος στις μαθητικές κινητοποιήσεις!

Εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Κω Θ Νικηταράς ο οποίος μιλώντας τους, δήλωσε τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών και μαθητών!

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Τα αιτήματα των μαθητών του 1ου Λυκείου Κω σύμφωνα με την ανακοίνωση του 15μελούς αφορούν:

θτξυθγξη.JPG

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες αλλά και το βίντεο ρεπορτάζ των κινητοποιήσεων στην Κω!


ΗΚΛΓΞΚΗΜΝΩΓΨ.JPG
ΠΙΟΘΙΗΜΓΗ.JPG
ΙΘΓΛΙΗΞΜ.JPG
ΘΥΓΙΘΗΙΞ.JPG
ΘΥΦΘΓΗΞ.JPG

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
 

Ανακοίνωση

Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα απέναντι στις μεθοδεύσεις να χάσει το σχολείο το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του.

Οι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν βοηθούν στην «αναβάθμιση» της σχολικής κοινότητας και λειτουργίας της σχολικής μονάδας, αλλά βάζουν «ταφόπλακα» στο σχολείο ως εκπαιδευτικό κέντρο. Μόνο αυτό άλλωστε μπορεί να σημαίνει η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης με ταυτόχρονη ενοικίαση χώρων του σχολείου για εξωσχολικές δραστηριότητες, το κυνήγι χορηγών από διευθυντές και συλλόγους εκπαιδευτικών, αλλά και τα εργαστήρια δεξιοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας κ.α.

Και ενώ 40 χιλιάδες νέοι μένουν εκτός πανεπιστημίων, ενώ στην Κω 2 γυμνάσια με 600 μαθητές συστεγάζονται, ενώ σε όλα τα σχολεία του Βορείου Συγκροτήματος τα κοντέινερ είναι ο κανόνας για τους μαθητές από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι τα λύκεια, ενώ οι προσλήψεις εκπαιδευτικών δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες, η κυβέρνηση με αποφάσεις δικαστηρίων απειλεί δασκάλους και καθηγητές να «αξιολογήσουν» τις σχολικές μονάδες και την λειτουργία τους.

Μόνο που οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι γονείς και οι μαθητές έχουν αξιολογήσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και την έχει βρει «μετεξεταστέα»!

Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου στέκεται αλληλέγγυο στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών και καλεί όλους τους εργαζόμενους του νησιού να κάνουν και δική τους υπόθεση τον αγώνα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Για να μην εφαρμοστούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι που κατηγοριοποιούν τους μαθητές,να ενισχυθεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση για τα σχολεία μας, να ανεγερθούν νέα σχολικά κτίρια με βάση τις αυξημένες ανάγκες σε κάθε χωριό και στην πόλη του νησιού, να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα θεμάτων, να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά που βάζει στο γύψο σωματεία και εργαζομένους.

11/10/21

Η Διοίκηση


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Οι εκπαιδευτικοί με τους αγώνες τους δίνουν μαθήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας.

«Παράνομη και καταχρηστική», δηλαδή… βλαβερή για την κοινωνία, χαρακτήρισε το  δικαστήριο την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών  από την ψευδεπίγραφη αξιολόγηση, με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ. Έτσι έχουν επιβάλλει  στα  Δικαστήρια οι  αντεργατικοί  και απεργοκτόνοι  νόμοι  της ΝΔ και ειδικά ο νόμος- έκτρωμα Χατζηδάκη, που η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει.

Οι εκπαιδευτικοί μας με τους αγώνες τους για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης δίνουν σε όλη την κοινωνία μαθήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Τα τεράστια ποσοστά συμμετοχής,  έχουν πανικοβάλει την κυβέρνηση και ενώνουν τη μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.  Γι’ αυτό καταφεύγει στην τρομοκρατία, στις δικαστικές απαγορεύσεις και στην αστυνομική βία.

Στο μεταξύ η υπουργός Παιδείας μας θυμίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απεργούν, αρκεί η απεργία τους «να μην επιχειρεί ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων». Πρόκειται για ακραία προκλητική και αντιδημοκρατική δήλωση, αντάξια μιας υπουργού μιας κυβέρνησης- θερμοκήπιο ακροδεξιών αντιλήψεων και πρακτικών. Μετά από δύο αιώνες αγώνων των εργαζομένων για καλύτερη ζωή και καλύτερες συνθήκες εργασίας, που δόθηκαν και κερδήθηκαν -συχνά με αίμα- ανατρέποντας νόμους και ρυθμίσεις κυβερνήσεων, η υπουργός Παιδείας έρχεται να πει ότι οι απεργίες δεν πρέπει να στρέφονται κατά… νόμων της κυβέρνησής της! Τι ήθη, τι καιροί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Η υπουργός αντί να «αξιολογήσει» την γενικευμένη αντίθεση των εκπαιδευτικών στην υποβάθμιση του διδακτικού έργου και του μορφωτικού ρόλου του σχολείου, τα αποτελέσματα των κενών πανεπιστημιακών εδράνων με την ΕΒΕ,  την υγειονομική ανασφάλεια στα σχολεία ανοίγει ένα ακόμα μέτωπο με τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Μετά από αυτές τις προκλήσεις, γίνεται φανερό ότι  για μια ακόμη φορά στην ιστορία του το εκπαιδευτικό κίνημα αγωνίζεται όχι απλώς για τα δίκαια αιτήματα του, αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία.

Η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία, θα είναι η πρέπουσα απάντηση στην αντιεκπαιδευτική, προκλητική και ανιστόρητη κυβερνητική πολιτική.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

            Η μεγαλειώδης συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στη λαϊκή απαίτηση για να στηριχθούν ουσιαστικά τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί στη δουλειά τους που είναι αυτοί που ουσιαστικά κράτησαν ανοιχτά τα σχολεία.

            Είναι, ακόμα, ένα αξιοπρεπές ΟΧΙ στα κυβερνητικά σχέδια για ένα σχολείο των κοινωνικών διακρίσεων, που θα “κοιτάει” στην τσέπη μαθητές και γονείς, για ένα σχολείο όπου όλα θα “πωλούνται” και όλα θα “αγοράζονται”.

            Είναι, ουσιαστικά, ένα συλλογικό “δεν πάει άλλο” απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική που “εξουθενώνει” τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, πότε με webex, πότε με πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων που είναι λάστιχο, πότε με τις προκλητικές αποφάσεις για νέες συμπτύξεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας.

            Σήμερα κάθε εκπαιδευτικός νιώθει την ανάταση και την αξιοπρέπεια του συλλογικά οργανωμένου αγώνα για το δίκιο. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος.

            Λέει ψέμματα η κυβέρνηση και η υπουργός “Παιδείας” ότι σκοπός τους είναι να αναβαθμιστούν τα σχολεία. Στόχος τους είναι να ενταθούν οι κοινωνικοί φραγμοί, η μόρφωση να παρέχεται σαν εμπόρευμα, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των γονιών.

            Η άρνηση των εκπαιδευτικών να παίξουν ρόλο σε αυτό το αντιλαϊκό έργο, είναι πράξη παιδαγωγικής ευθύνης γιατί ζουν από πρώτο χέρι την υποβάθμιση, τις άνισες μορφωτικές και κοινωνικές αφετηρίες, τα λαϊκά βάσανα.

            Το δίκιο θα είναι πάντα με το μέρος εκείνων που παλεύουν για ένα σχολείο όπου κάθε παιδί θα στηρίζεται ολόπλευρα για να αναπτύσσει όλες τις ικανότητες του και τα ταλέντα του, για ένα σχολείο ανοιχτό και ασφαλές που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.

            Η δύναμη θα είναι πάντα με το μέρος εκείνων που οργανώνονται μαζικά και συλλογικά και θέτουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών κόντρα στα συμφέροντα των λίγων. Ένδειξη της πίεσης που μπορεί να ασκήσει αυτή η δύναμη είναι ο αυταρχικός κατήφορος της Υπ. “Παιδείας” και της κυβέρνησης που συνεχώς “τρώνε τα μούτρα τους” από τους αγώνες των εκπαιδευτικών.

            Η μάχη ενάντια στον αντιδραστικό νόμο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί ακόμα πιο μαζική, με όλες τις μορφές και όλα τα μέσα, αγκαλιάζοντας όλους αυτούς που έχουν κάθε λόγο για να μην γίνει πράξη ο εφιάλτης αλλά το όνειρο!

ΑΘΗΝΑ 11/10/2021                                        ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

kosnews24.gr