Η Κατερίνα Εμμανουήλ, πρώην πλέον Διοικητής του “Βουβάλειου” Νοσοκομείου Καλυμνου, μετά και την αποχώρησή της επίσημα, εκφράζει τις ευχαριστίες της προς όλους όσους συμπαραστάθηκαν στο έργο της, κάνοντας ταυτόχρονα ένα σύντομο απολογισμό της ολιγόμηνης παραμονής της στην δύσκολη όντως θέση της Διοίκησης ενός περιφερειακού νησιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, που η δημόσια υγεία ήταν στο επίκεντρο της τοπικής κοινωνίας.

Κλείνοντας, τονίζει πως θα παραμείνει ενεργή και θα ασχολείται με τα προβλήματα των νησιών της περιοχής, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα είναι παρούσα στα τοπικά πολιτικά δρώμενα.

Ακολουθεί το κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα η Κατερίνα Εμμανουήλ:

“8 μήνες προσφοράς και αγώνα”

“Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, για το νησί και τους κατοίκους της Καλύμνου, μεσούσης της πανδημίας, μού ζητήθηκε να αναλάβω προσωρινά τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καλύμνου. 

Και το έκανα με χαρά, όχι μόνο γιατί με το νησί της Καλύμνου με συνδέουν φιλικοί δεσμοί από το παρελθόν, αλλά και γιατί πιστεύω ότι εκτός από λόγια και προθέσεις, πρέπει όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, να αναλαμβάνουμε και ευθύνες και να επιτελούμε και έργο. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναμετρηθούμε με τα δύσκολα. 

Και τα δύσκολα δεν ήταν μόνο η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε πλήξει βαρύτατα την κοινωνία του νησιού. Πέρα από την προετοιμασία και τη θωράκιση του Νοσοκομείου απέναντι σε ένα επόμενο νέο πανδημικό κύμα, θεώρησα χρέος μου, μέσα από μια ανασύνταξη δυνάμεων και στόχων, να επιχειρήσω το πέρασμα στη μετα-COVID εποχή. 

Στους οκτώ αυτούς μήνες που μου έγινε η τιμή από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να διατελέσω Προσωρινή Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Καλύμνου, προσπάθησα με όλο το προσωπικό, αλλά και με τους στενούς συνεργάτες μου, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και την προοπτική για καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα υγείας της Καλύμνου μας.

Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατό, σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, προκειμένου να διαχειριστώ, όσο γινόταν πιο αποτελεσματικά την κατάσταση στο Νοσοκομείο και να ανταποκριθώ, όσο το δυνατόν καλύτερα στη μεγάλη ευθύνη που ανέλαβα και απέναντι στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά κυρίως απέναντι στον καλυμνιακό λαό! 

Πραγματοποίησα συναντήσεις και επαφές με τους εργαζομένους στο χώρο του Νοσοκομείου, με πολίτες, τοπικούς φορείς, εκπροσώπους συλλόγων και σωματείων και εργάστηκα σκληρά για να αφουγκραστώ και να κατανοήσω τις ανάγκες, τα αιτήματα, αλλά και τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην περιοχή μας, σε μια προσπάθεια επίλυσής τους.

Παράλληλα, βρισκόμουν σε συνεχή επικοινωνία με τη 2η Υ.ΠΕ., τους Διοικητές των Νοσοκομείων των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου και πραγματοποίησα επισκέψεις στο Υπουργείο Υγείας.

Φρόντισα να βρίσκομαι στο πλευρό των πολιτών της Καλύμνου, διεκδικώντας δυναμικά την ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, που παρέχονται στο Νοσοκομείο μας. 

Οι δύσκολες καταστάσεις, που κλήθηκα να διαχειριστώ, με την πανδημία του κορωνοϊού covid-19, να μην έχει ακόμα τελειώσει και με όλες τις ελλείψεις και τις οικονομικές δυσχέρειες, έδειξαν ότι το Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου, ανταπεξήλθε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί που καλύφθηκαν σε ποσοστό 70% από το Εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείου Καλύμνου, καθώς και η παροχή εμβολιαστικής κάλυψης στα μικρά νησιά της Τελένδου και της Ψερίμου, μας κατατάσσουν αρωγούς στην Εθνική Προσπάθεια για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα της Καλύμνου, έγιναν προσλήψεις νοσηλευτικού, ιατρικού και λοιπού προσωπικού, με όλες τις σχέσεις εργασίας.

Αγωνίστηκα με σθένος για την προάσπιση του δημόσιου αγαθού της υγείας και της ανθρώπινης ζωής και παράλληλα προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις για τη βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του κτιρίου, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και όλων εκείνων των συνθηκών που εξασφαλίζουν καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για το προσωπικό, αλλά κυρίως καλύτερες παροχές υγείας για τους πολίτες. Έτσι έγιναν διορθωτικές παρεμβάσεις σε κλινικές και τμήματα, που είναι εμφανείς στους ασθενείς, τους συνοδούς, αλλά και στο ίδιο το προσωπικό, ενώ πραγματοποιήθηκε ενίσχυση σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και διορθώθηκαν χρόνια προβλήματα, που το προηγούμενο διάστημα και για πολλά χρόνια, δεν είχαν επιλυθεί.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καλύμνου, που βοήθησε τα μέγιστα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στον Διοικητή της 2ης Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου κ. Χρήστο Ροϊλό, καθώς και τους δυο Υποδιοικητές κ. Μαρία Δίπλα και κ. Περικλή Αλεβίζο.

Ευχαριστώ, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, κ. Παΐσιο, τους Βουλευτές Δωδεκανήσου, τον Έπαρχο Π.Ε. Καλύμνου, κ. Μουσελλή, τον Δήμαρχο Καλυμνίων, κ. Διακομιχάλη, τον Ιατρικό Σύλλογο Καλύμνου, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, κ. Καραθάνο, τον Λιμενάρχη, κ. Τσαγκάρη, τον Συνταγματάρχη, κ. Λυμπερέα, καθώς και τον Σύλλογο Εργαζομένων Γ.Ν. Καλύμνου, για την καλή και γόνιμη συνεργασία.

Ευχαριστώ τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την πολύτιμη βοήθειά τους, στην ενημέρωση των πολιτών του νησιού μας, από τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου, αλλά και την κάλυψη όλων των σημαντικών στιγμών του Νοσοκομείου μας.

Τέλος, ως ελάχιστο δείγμα τιμής, θέλω να ευχαριστήσω όλους ανεξαιρέτως τους δωρητές, το πλήθος των ανώνυμων και επώνυμων συμπολιτών μας, για την τεράστια οικονομική και ηθική υποστήριξη του Νοσοκομείου της Καλύμνου και του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού.

Και δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ ξεχωριστά στον κ. Γιάννη Χαλίκο, τον άνθρωπο στον οποίο η Κάλυμνος χρωστάει πολλά και που μου έκανε την τιμή να υπογράψω την παράδοση του «ΧΑΛΙΚΕΙΟΥ», προς το Νοσοκομείο μας!!! 

Ευχαριστώ ακόμη τους δεκάδες αιμοδότες που έδωσαν 5 λεπτά από τον χρόνο τους για να χαρίσουν ζωή στους συμπολίτες μας, αλλά και όλους τους πολίτες της Καλύμνου και των γύρω νησιών μας, που είχαν μια καλή κουβέντα να πουν για τις υπηρεσίες υγείας και τους εργαζομένους του Νοσοκομείου μας.

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καλύμνου, έχει συνέχεια και όχι τέλος και θα σταθώ δίπλα σε όποιον αναλάβει, για να συνεχίσει το δύσκολο αυτό έργο. 

Με δεδομένη την αγάπη μου για την Κάλυμνο και τα νησιά μας, πιστεύω πως θα μου δοθεί η ευκαιρία και στο μέλλον, από οποιαδήποτε θέση, να συμβάλω στην επίλυση των προβλημάτων των νησιών μας και να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πρώην Διοικήτρια Γ. Ν. Καλύμνου

Αικατερίνη Α. Εμμανουήλ