Με την νέα απογραφή θα γίνουν την άνοιξη οι εθνικές εκλογές, με τα Δωδεκάνησα να βρίσκονται στους “ευνοημένους” και να “κλέβουν” μια έδρα από τις Κυκλάδες, αφού τα απογραφικά αποτελέσματα δείχνουν πως θα εκλεγούν έξι βουλευτές στο νομό.

Τα σενάρια για την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου 2023, φουντώνουν και φαίνεται πως ο πρωθυπουργός έχει κλειδώσει αυτή την ημερομηνία για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με τον δεύτερο να είναι στο τέλος Μαϊου και οπωσδήποτε πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, που αρχίζουν 2 Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει πως συτή τη φορά θα δεχθεί τις εισηγήσεις του στενού του κύκλου και δεν θα υπάρξει καμία έκπληξη, όπως τον Σεπτέμβριο, με τις κάλπες να ανοίγουν την Κυριακή των Βαϊων στις 9 Απριλίου και μετά από 40 ημέρες θα ακολουθήσει ο 2ος γύρος.

Στα Δωδεκάνησα αυξάνουν οι έδρες και … οι προσδοκίες

Στα Δωδεκάνησα αυξάνει ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλεγούν και τα κόμματα στην περιοχή θα δικδικήσουν 6 πλέον έδρες, αντί τις 5 που έχει μέχρι τώρα, γεγονός που θα αυξήσει το ενδιαφέρον των επίδοξων διεκδικητών μιας θέσης, με τις “κρυφές” αλλά και φανερές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η κατανομή των εδρών θα είναι 3+2+1 ή σύμφωνα με ένα δεύτερο σενάριο 2+2+1+1, που θέλει το κόμμα του Βελόπουλου να βγάζει έναν βουλευτή στην περιοχή.

Η “μάχη” του μαγικού αριθμού “8” στα Δωδεκάνησα

8 θα είναι οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια των κομμάτων στα Δωδεκάνησα, με τα ονόματα “να παίζουν” και τις σίγουρες υποψηφιότητες να έχουν ήδη κλειδώσει και τους υπόλοιπους να περιμένουν το “πράσινο φως” από την ηγεσία.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι σίγουρες υποψηφιότητες δείχνουν για την Νέα Δημοκρατία την γνωστή τετράδα των σημερινών βουλευτών, Κόνσολας, Παππάς, Υψηλάντης, Ιατρίδη για το ψηφοδέλτιο, ενώ “συνωστισμός” επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο, αφού, εκτός από τους 4 βουλευτές, υπάρχουν άλλοι 7 που διεδκικούν μια θέση, από τους οποίους ως σίγουροι θεωρούνται ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αντώνης Γιαννικουρής και η Κατερίνα Εμμανουήλ από Λέρο, που εδώ και μήνες “σαρώνει” τα Δωδεκάνησα, καθώς και δύο στελέχη από Κω και Κάρπαθο, με τον “μαγικό” αριθμό των 8, να κλείνει το επόμενο διάστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα στελεχώσει το ψηφοδέλτιο με τους Σαντορινιό, Καματερό, Κασσάρα, Αναστασιάδη και Γάκη, ενώ, αν και η ίδια δεν άνοιξε ακόμη τα χαρτιά της, θεωρείται όμως βέβαιαη η υποψηφιότητα της Λίτσας Φτακλάκη, με τις γυναικείες υποψηφιότητες να είναι τρεις, μέχρι στιγμής, αφού βέβαιη θεωρείται και η Χρύσα Καραγιάννη από Κω, με αρκετά μεγάλη απήχηση, όπως και μια υποψήφια από Αστυπάλαια, ενώ το κόμμα της αξ. αντιπολίτευσης προσανατολίζεται σε ανακοινώσεις μέσα στον Γεννάρη.

Το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή θεωρεί βέβαιη την μία έδρα, που θα την διεκδικήσουν, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι Νικητιάδης, Χατζηδιάκος, Γαβαλά, Καλοπίτας και Κουνάκης, που είναι και οι σίγουροι για το πράσινο ψηφοδέλτιο, με τα υπόλοιπα ονόματα να αναμένονται μετά τις γιορτές.

Ήδη έχει ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία ο πολιτευτής της Ελληνικής Λύσης, Γιάννης Γαβαλάς από Κάλυμνο, έχοντας αναρτήσει εδώ και καιρό προεκλογικό πανό και ελπίζει να αυξήσει το αρκετά σεβαστό ποσσοτό του 2019, φλερτάροντας με την μία έδρα, αν επαληθευτεί το σενάριο του 2+2+1+1 και φυσικά ανάλογα με τους συνυποψήφιούς του.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, δεν έχουν διαρρεύσει οι υποψηφιότητες, με τη μόνη γνωστή να είναι του Θανάση Μπαράκα από το Μερα 25, το οποίο δημοσκοπικά βρίσκεται στο όριο της εισόδου στην νέα βουλή, ενώ οι παραπάνω συνθέσεις των ψηφοδελτίων θα εξαρτηθούν και από την ποσόστοση του εκλογικού νόμου σε σχέση με τις γυναικείες συμμετοχές, που θα είναι 5+3.