Για άλλη μια φορά οι βουλευτές του μνημονιακού τόξου, μετά την εισήγηση της ευρωπαϊκής επιτροπής για θέσπιση μειωμένων συντελεστών σε συγκεκριμένα αγαθά, βρήκαν την ευκαιρία, για επικοινωνιακούς λόγους, να υπόσχονται ότι άνοιξε η πόρτα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών στα νησιά μας.

Του Θανάση Μπαράκα, Μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25

Για πόσο ακόμα θα κοροϊδεύετε τους νησιώτες; Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει α λα καρτ νησιωτικότητα! Μειωμένοι συντελεστές υπάρχουν σε άλλα νησιωτικά συμπλέγματα Ευρωπαϊκών κρατών.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Το τρίτο μνημόνιο, που σύσσωμο υπερψήφισε το μνημονιακό τόξο, προέβλεπε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά μας. Το τέταρτο μνημόνιο, που υπέγραψε το 2018 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οποίο βάπτισαν ενισχυμένη επιτήρηση, δεσμεύει με πρωτογενή πλεονάσματα την χώρα μας μέχρι το 2062. Πρόσφατα η κυβέρνηση της Μητσοτάκης ΑΕ μας έφερε το πέμπτο μνημόνιο, το οποίο βάπτισαν μεσοπρόθεσμο και αφορά νέα πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2023 έως 2025.

Να υπενθυμίσουμε στους νησιώτες ότι το ΜέΡΑ25 κατέθεσε τρεις φορές τροπολογία για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας και χθες για τον νέο προϋπολογισμό καταθέσαμε την ολοκληρωμένη πρόταση μας για την οικονομία, η οποία συμπεριλαμβάνει και την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών στα νησιά μας.

Γιατί αποκρύπτετε την αλήθεια από τους νησιώτες; Γιατί δεν τους ενημερώνετε ότι είστε δεσμευμένοι με την φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται μέσα από τα μνημόνια και δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτήν μέχρι το 2060 και ότι αν καταργήσετε ένα μνημονιακό μετρό θα πρέπει να βρείτε ένα αντισταθμιστικό για να ισοσκελίσετε τον προϋπολογισμό της χώρας;

Συμπέρασμα; Με την υπάρχουσα κυβέρνηση μπορούν να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας; Όχι φυσικά! Το έχει αποκλείσει ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας στις 9 Απριλίου του 2020, όταν στη Βουλή, απευθυνόμενος στο γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, είπε χαρακτηριστικά «Δεν πρόκειται να θέσω βέτο, δεν θα γίνω Βαρουφάκης! ».

Θανάσης Μπαράκας, Μέλος Πολιτικής γραμματείας του ΜέΡΑ25