Ο καρδιολόγος Μανώλης Τσικούρης, θα υπηρετεί πλέον την επιστήμη του σε Νοσοκομείο της Αθήνας,αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο κενό στην Κάλυμνο και πολλά ερωτήματα για την αντιμετώπιση που είχε τα τελευταία χρόνια

Μετά από 28 συναπτά έτη υπηρεσίας στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Καλύμνου, ο καρδιολόγος Μανώλης Τσικούρης, πραγματοποίησε σήμερα, ανήμερα της Παναγίας, 15 Αυγούστου 2022, την τελευταία του εφημερία, πριν φύγει για την τοποθέτησή του, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας.

Επί 28 χρόνια, ο ιατρός καρδιολόγος, διευθυντής της αντίστοιχης κλινικής του Νοσοκομείου Καλύμνου, ο Μ. Τσικούρης, βρίσκονταν μέρα και νύχτα στις επάλξεις της υπηρεσίας προς τον πάσχοντα άνθρωπο, προσφέροντας τις υπηρεσίες του πέρα από τα όρια του γιατρό του δημοσίου, χωρίς να υπολογίσει ωράριο, θυσιάζοντας τον προσωπικό του χρόνο, για να είναι δίπλα στους ασθενείς του.

Η καλυμνος και το Νοσοκομείο πράγματι δέχονται ένα ισχυρό πλήγμα, και οι υπηρεσίες στην καρδιολογική κλινική δεν θα είναι πλέον οι ίδιες, μετά την αποχώρηση του Μανώλη Τσικούρη. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές στην κυριολεξία σώθηκαν, χάρη στην έγκαιρη και άρτια επιστημονική παρέμβαση του, μένοντας μέρα και νύχτα δίπλα στον ασθενή του, χωρίς διακρίσεις, με μόνο αίσθημα τον όρκο του να σώζει ανθρώπινες ζωές.

Δυστυχώς προσωπικοί λόγοι, αλλά κυρίως η αδιαφορία που βίωσε τα τελευταία δύο χρόνια, όταν από τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν γνωστό ότι θα έφευγαν οι δύο καρδιολόγοι από την κλινική και θα έμενε μόνος του, να πρέπει να ξεπερνά συνεχώς τις ανθρώπινες αντοχές και οι κραυγές αγωνίας του να απευθύνονται σε “ώτα μη ακουόντων”. Ακόμα και όταν τον Δεκέμβριο του 2021 η κλινική έμεινε μόνο με τον διευθυντή, δέχτηκε από τους αρμόδιους την αδιαφορία, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο και επιλέγονταν προσωρινές λύσεις με μετακινήσεις γιατρών και συμβάσεις με ιδιώτες καρδιολογους, ενώ η προκήρυξη των δύο θέσεων για την επάνδρωση της καρδιολογικής κλινικής, δεν επιλέγονταν από … κανέναν. Ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου, που ανέλαβε τα ηνία του ιδρύματος μόλις στις αρχές καλοκαιριού, με στοχευμένες ενέργειες έδωσε στη δημοσιότητα την προκήρυξη των θέσεων στις 5 Αυγούστου, καταφέρνοντας να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα αλλά και … προσχήματα του προηγούμενου διαστήματος.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου, Νικολάου Φανιού, με την οποία εκφράζει τις ευχαριστίες προς τον Μανώλη Τσικούρη, εξαίροντας την προσφορά του:

“15 Αυγούστου 2022, στο Νοσοκομείο Καλύμνου στο οποίο εκτελεί την τελευταία εφημερία, πριν τη μετάθεσή του στο Ιπποκράτειο Αθηνών, ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής κύριος Μανώλης Τσικούρης.
Ο κύριος Τσικούρης είναι ένας εμβληματικός γιατρός για την Κάλυμνο, ο οποίος υπηρέτησε στο νησί από το 1994 για 28 συναπτά έτη.
´Εχει σώσει κυριολεκτικά εκατοντάδες συμπολίτες μας από βέβαιο θάνατο, ενώ είναι χιλιάδες οι ασθενείς που τους αντιμετώπισε με επιτυχία.
Εργάσθηκε άοκνα, με πάθος, με ευαισθησία, αφοσιωμένος στην επιστήμη του, αγαπώντας το συνάνθρωπο, αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη.
Το Νοσοκομείο Καλύμνου τον ευχαριστεί για την προσφορά του, εύχεται σε αυτόν και την οικογένεια του υγεία και νέες επιτυχίες στα καθήκοντα που αναλαμβάνει . στο οποίο εκτελεί την τελευταία εφημερία, πριν τη μετάθεσή του στο Ιπποκράτειο Αθηνών, ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής κύριος Μανώλης Τσικούρης”.