Η Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος», σε μια ιστορική μέρα, παραμονή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν), παρουσίασαν το ντοκιμαντέρ, παραγωγής της ίδιας της Ομάδας του «Αρχιπελάγους».

Αξίζει να επισημανθεί πως η σημερινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο «απόντα», τον Αντώνιο Τσιμούρη, επιζώντα του Αντιτορπιλικού Βασίλισσα Όλγα, που έφυγε από την ζωή πριν λίγες ημέρες, για τον θάνατο του οποίου ο «Π.τ.Κ.» είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ.

Την παρουσίαση προλόγισαν τα μέλη της Π.Ο. Ευδοκία Βουβάλη και Νικόλας Παπαδόπουλος, με αναφορά στο έργο του «Αρχιπελάγους» και στην τρέχουσα πολιτική και στρατιωτική κατάσταση και ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ, που απέσπασε τα συγχαρητήρια της Διοίκησης της Σχολής και των σπουδαστών.

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος», τους οποίους και ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Παραμονή της Εθνικής μας Εορτής, η Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος” παρουσίασε στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν) το αφιέρωμα “Η Μάχη της Λέρου και η καταβύθιση του Α/Τ Βασ. Όλγα” , στους μαθητές της Σχολής.
Κατά την άφιξή μας, είχαμε μια ζεστή υποδοχή από τον Διοικητή της Σχολής Πλοίαρχο κ. Χαρ. Γαβαλά (ΠΝ) και τον Διευθυντή Σπουδών Αντιπλοίαρχο κ. Κων. Ψαλίδα (ΠΝ) . Οι συνθήκες που υπαγορεύουν τα μέτρα προστασίας για τον covid , αν και άβολες, τηρήθηκαν με σχολαστικότητα και προχωρήσαμε στην προβολή της επιμορφωτικής παρουσιάσεώς μας, που ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Αντώνη Τσιμούρη, επιζώντα του Αντιτορπιλικού Βασίλισσα Όλγα, ο οποίος απεβίωσε προ ολίγων ημερών.
Μετά από μια σύντομη παρουσίαση του έργου της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” και την ανάλυση της πολιτικο-στρατιωτικής κατάστασης της εποχής, από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας κα Ευδοκία Βουβάλη και κ. Νίκο Παπαδόπουλο, ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ διάρκειας 35 λεπτών, με οπτικοακουστικό υλικό που προέρχεται από περισσότερα από δέκα εθνικά και ιδιωτικά αρχεία . Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση αποσπάσματος από τα “Παιδικά βιώματα και αναμνήσεις από την μάχη της Λέρου”, του συνταξιούχου εκπαιδευτικού κ. Χρήστου Παπαδόπουλου, που έχουν δημοσιευθεί  στα Καλυμνιακά Χρονικά το 2009.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Διοικητής της Σχολής Πλοίαρχος κ. Χαράλαμπος Γαβαλάς (ΠΝ), ευχαρίστησε και συνεχάρη τα μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” για το έργο που παράγει και επέδωσε αναμνηστική πλακέτα της Σ.Μ.Υ.Ν. Αντίστοιχα και ο κ. Παπαδόπουλος, εκ μέρους της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος”, του επέδωσε αναμνηστικό μετάλλιο».