Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί ο αυριανός πρωθυπουργός και πρόεδρος μας Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε μεταξύ άλλων το Υγειονομικό ισοδύναμο στην συγκλονιστική ομιλία του στην Κω.

Είμαστε όμως και περήφανοι γιατί οι παρεμβάσεις και οι επεξεργασίες των νησιωτών βουλευτών, μελών και φίλων υιοθετήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούν δεσμεύσεις για το κυβερνητικό έργο, και όπως είπε και στην ομιλία του ο πρόεδρος το μέτρο αυτό αποτελεί συνέχεια του μεταφορικού ισοδύναμου, που δείξαμε ότι θέλουμε και μπορούμε να εφαρμόσουμε.

Τι σημαίνει όμως και πως θα εφαρμοστεί το υγειονομικό ισοδύναμο;

Σημαίνει την αποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου για να έχουν πρόσβαση σε αυτές και εφαρμόζεται με:

  1.  Ισχυρές δημόσιες δομές και υπηρεσίες υγείας στα νησιά με:
  • Αναβάθμιση του μισθολογικού του υγειονομικού προσωπικού (πέραν των 2000 € μισθού + 50%καθαρό)
  • Μονιμοποίησή υγειονομικών που υπηρετούν με μόνιμες προσλήψεις.
  • Εφαρμογή Ειδικού πλαισίου κινήτρων (μισθολογικών, στεγαστικών, φορολογικών και διοικητικών) για την στελέχωση και παραμονή των ανθρώπων του ΕΣΥ στις νησιωτικές περιοχές.
  1. Αξιοποίηση ακόμα και του μη συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΠΥ ιδιωτικού τομέα στις νησιωτικές περιοχές όταν ο δημόσιος τομέας αδυνατεί να καλύψει την ανάγκη, με απευθείας αποζημίωση των πολιτών για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, έχοντας ως βασικό κριτήριο την ελάφρυνση τους από προσθέτεις δαπάνες υγείας.
  2. Πλήρη εγγύηση από την πολιτεία της πρόσβασης των νησιωτών στις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας εκτός τόπου κατοικίας τους, εφόσον οι αναγκαίες υπηρεσίας δεν παρέχονται ούτε από το ΕΣΥ, ούτε από τον ιδιωτικό τομέα σε μία νησιωτική περιοχή. Η πλήρης ανάληψη της ευθύνης περιλαμβάνει την κάλυψη της σχετικής δαπάνης μετακίνησης και διαμονής στο πλησιέστερο μέρος, είτε νησιωτικό είτε της κεντρικής Ελλάδας που έχει δομές, μονάδες υγείας και νοσοκομεία. 
  3. Η μηδενική συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη των χρόνιων ασθενών (διαβητικών, καρδιοπαθών κτλ) που ζουν στα νησιά.

Αυτά είναι η δέσμη μέτρων που δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιήσουμε για να καταστήσουμε τους νησιώτες μας πολίτες ίσων ευκαιριών και ίσων δικαιωμάτων με όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Γιατί δικαιοσύνη παντού σημαίνει πάνω απ’ όλα ίσες δυνατότητες πρόσβασης στην υγεία για όλους τους πολίτες σε όλη την επικράτεια.

Και αυτό σημαίνει προτεραιότητα στην νησιωτική Ελλάδα!!

Ηλίας Καματερός 

 Αρχιτέκτονας Υποψ. Βουλευτής Δωδ/σου ΣΥΡΙΖΑ.