Την Πέμπτη 23 Μαρτίου σε Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, βραβεύτηκε ο Μιχάλης Κλάψης από τους Λειψούς και το βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος του νησιού, Φώτης Μάγγος.

Ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος παρέλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών εκ μέρους του φοιτητή Μιχάλη Κλάψη, που βοήθησε στον απεγκλωβισμό επιβατών από το μοιραίο τρένο, το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη. Τον νεαρό φοιτητή θα τιμήσει αύριο και ο Δήμος Λειψών.

«Οι ήρωες είναι απλοί άνθρωποι, που σε μια συγκεκριμένη στιγμή έκαναν αυτό που έπρεπε και έμειναν στην ιστορία», δήλωσε ο δήμαρχος, στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

Ο Μιχάλης Κλάψης, φοιτητής από τους Λειψούς, είχε μιλήσει στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, για τα όσα έζησε το βράδυ της τραγωδίας:

«Μια μητέρα, που τη στιγμή της σύγκρουσης τάϊζε το μωρό της, το έχασε και ευτυχώς το βρήκα ζωντανό κάτω από το κάθισμά μου» αναφέρει.

Η κατάσταση στο βαγόνι ήταν αποπνικτική λόγω των καπνών.

Ο Μιχάλης, αφού κατάφερε να βγάλει από το βαγόνι τη μητέρα και το μωρό από ένα σπασμένο τζάμι, επέστρεψε και κατάφερε να απεγκλωβίσει μία ακόμα κοπέλα που οι λαμαρίνες είχαν σκεπάσει το μισό της σώμα, μαζί με το αγόρι της που εκλιπαρούσε για βοήθεια.

«Όταν βγήκα έξω και είδα την εικόνα τότε κατάλαβα το μέγεθος της καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η εικόνα των νεκρών και οι κραυγές δεν θα φύγουν από τη μνήμη του.

Πηγή ΕΡΤ,  μέσω του dimokratiki.gr