Παραμένει εγκλωβισμένος στην Μαριούπολη ο Έλληνας (Κώος) πρόξενος Μ. Ανδρουλάκης – Στιγμές αγωνίας για την διάσωσή του -Τι δηλώνει η αδερφή του

Παραμένει εγκλωβισμένος στην Μαριούπολη ο Έλληνας γενικός πρόξενος κ. Μανώλης Ανδρουλάκης. Ο Κώος διπλωμάτης σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Βήματος της Κω και Ράδιο Πρώτο είναι καλά στην υγεία του.

Η αδερφή του πρόξενου κα. Αμαλία Ανδρουλάκη βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής στο στούντιο του Ράδιο Πρώτο 91.5 όπου συγκινημένη μίλησε για την περιπέτεια του αδερφού της και την αγωνία της οικογένειας.

«Ένας πόλεμος δεν έχει νικητές μόνο χαμένους. Είμαστε συγκινημένοι. Βρέθηκε εκεί τέλος του Γενάρη για να βοηθήσει τους Έλληνες διότι το ελληνικό στοιχείο εκεί είναι έντονο. Δεν θα άφηνε ο αδερφός μου τους Έλληνες και ας μας λυπεί εμάς αυτό την δεδομένη στιγμή. Ο αδερφός μου έχει βαθιά αισθήματα καθήκοντος. Είναι ειρηνόφιλος και μεγάλωσε με ένα βιβλίο στο χέρι. Είναι πολύγλωσσος. Κάνουμε τα πάντα για να γυρίσει με ασφάλεια και υγεία. Καλές είναι οι προσευχές και ευχαριστούμε όλο τον κόσμο για την συμπαράσταση αλλά δεν βοηθούν. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να γυρίσει».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, βρίσκεται στα υπόγεια καταφύγια του κτιρίου του ΟΑΣΕ μαζί με άλλους διπλωμάτες και είναι όλοι ασφαλείς.

« Έχει τρόφιμα, πόσιμο νερό. Δεν έχει τρεχούμενο νερό , δεν έχει ρεύμα. Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης. Είναι ρίσκο να επιχειρηθεί έξοδος με τους δρόμους γεμάτους νάρκες».

 Αυτό που προβληματίζει όμως τόσο τις ελληνικές αρχές όσο και το οικογενειακό περιβάλλον του διπλωμάτη, είναι το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει στην παρούσα φάση έξοδος διαφυγής.

«Φωνάζουμε με όλη μας την δύναμη ότι αυτό που γίνεται είναι μία κτηνωδία, μία φρίκη. Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Ανδρουλάκη.  Η ίδια εξήγησε επίσης πως τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συντονισμένες προσπάθειες εκκένωσης Ελλήνων της περιοχής , όμως ήταν μία επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη . ” Κάποιες φορές δεν ήταν ασφαλής και υπήρχαν περιπτώσεις που οι Έλληνες δεν ήθελαν να αφήσουν τα σπίτια τους”. 

Εν τω μεταξύ η επικοινωνία γίνεται με το «σταγονόμετρο» αφού στην πόλη δεν υπάρχει ρεύμα. Παρόλα αυτά, ο Έλληνας πρόξενος μίλησε χθες με την οικογένειά του και το Υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε καλή υγεία.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες γίνονται προσπάθειες προσέγγισης από τον Ερυθρό Σταυρό ώστε να δοθούν έστω τα απαραίτητα στους εγκλωβισμένους. Δηλαδή στον Έλληνα διπλωμάτη και τους 80 άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στα καταφύγια του ΟΑΣΕ.  

 Σας θυμίζουμε ότι ο Μανώλης Ανδρουλάκης είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή ευρωπαίος πρόξενος στην Μαριούπολη και όπως είχε δηλώσει στο Ράδιο Πρώτο 91.5 θα παραμείνει όσο χρειαστεί για να βοηθήσει τους Έλληνες της περιοχής. Με γενναιότητα και ψυχραιμία αντιμετωπίζει την πρωτοφανή κατάσταση αν και ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Αν και έχουν διαρρεύσει στον τύπο διάφορα σενάρια για το πως θα απεγκλωβιστεί ο Έλληνας γενικός πρόξενος, προς το παρόν επικρατεί στασιμότητα λόγω των σφοδρών συγκρούσεων.

Η οικογένειά του, ζει στιγμές μεγάλης αγωνίας με τους συγγενείς να έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους καθώς μέρα με την ημέρα η ένταση κλιμακώνεται στην Ουκρανία.

Ζητούν να επιστρέψει πίσω με ασφάλεια και μάλιστα σύντομα καθώς δεν διαφαίνεται καμία διπλωματική λύση αυτού του πολέμου σύντομα.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη της Αμαλίας Ανδρουλάκη:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video