Τελέστηκε σήμερα το μνημόσυνο των δύο χρόνων από την “κοίμηση” του μακαριστού Ιερομονάχου Θεόκλητου Μακάριου Σμαλιού, που υπηρέτησε επί δεκαετίες την Ι. Μονή της Αγίας Αικατερίνης

Ο κατά κόσμον Μακάριος, όπως τον γνώριζε όλη η Κάλυμνος,  το τρίτο από τα 9 παιδιά της οικογένειας Σμαλιού, είχε από μικρός αφιερωθεί στον μοναχισμό και υπηρέτησε μέχρι τέλους την Ι. Μονή της Αγίας Αικατερίνης στους Βοθύνους, αφιερωμένος στο καθήκον και ήταν η ψυχή της Μονής, την οποία υπηρετούσε και στήριζε με ποικίλες δράσεις, ενώ αξέχαστη θα μείνει σε όλους η βροντερή και μελωδική του φωνή,  ένα οικογενειακό χάρισμα, που διαθέτει και ο αδελφός του π. Κωνσταντίνος, εφημέριος του Αγίου Νικολάου.
Έχοντας αποφοιτήσει από την Αθωνιάδα Σχολή, ο Μακάριος ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο του μοναχισμού, υπηρέτησε την Ι. Μονή, την τοπική Εκκλησία και την Καλύμνικη κοινωνία, καθώς ήταν αρωγός και πνευματικός συμπαραστάτης σε κάθε ένα που είχε την  ανάγκη της στήριξής του, γεγονός που τον κατέστησε αγαπητό σε όλο τον κόσμο.