Ήταν μια από τις πιο ιστορικές στιγμές για την Κάλυμνο, η 5η Δεκεμβρίου 2018, ημέρα κατά την οποία έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στο νησί, ένα πανεπιστημιακό τμήμα, «την κορδέλα» του οποίου έκοψε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για το νησί με την τεράστια ναυτική παράδοση.

Οι ενέργειες όλων, σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, τόσο της κυβέρνησης, όσο και των τοπικών πολιτικών, έφεραν το αποτέλεσμα που οραματίζονταν η Κάλυμνος, καθώς έμπαιναν οι βάσεις  στο νησί για την δημιουργία της Ναυτικής Εκπαίδευσης, φυσικά με τις προοπτικές της δημιουργίας Τμήματος Μηχανικών καθώς και την Αναβάθμιση της Σχολής Δυτών.https://www.youtube.com/embed/ADdc9d68jZM(Απόσπασμα από τον χαιρετισμό του τ. πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στα εγκαίνια της ΑΕΝ στην Κάλυμνο)

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η ΑΕΝ στην Κάλυμνο ξεκίνησε τη λειτουργία της, με πρώτο Διοικητή της έναν Καλύμνιο Αξιωματικό, τον Πλωτάρχη Λ/Σ Θεοφίλη Τσαγκάρη, που επί δύο χρόνια, τα πρώτα δύσκολα χρόνια της αρχής μιας νέας πορείας και αποχωρώντας για να αναλάβει την διοίκηση του Λιμεναρχείου, άφησε πίσω ένα σημαντικότατο έργο στη Σχολή.

Οι 232 σπουδαστές του τμήματος Πλοιάρχων που φοιτούν αυτή τη στιγμή στο νησί, αποτελούν την «μαγιά» για την περαιτέρω ανάπτυξη της Σχολής, γεγονός που είναι το ζητούμενο, ώστε να «συναγωνίζεται» επάξια τις μεγάλες ΑΕΝ ανά την Ελλάδα.

Ένας άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα στο επίτευγμα αυτό, είναι φυσικά ο τ. Αν. Υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, που από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσε την εξέλιξη των εργασιών που είχε αναλάβει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και «σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας» με το γραφείο του τότε πρωθυπουργού, συντόνιζε όλες τις ενέργειες, μέχρι και την ημέρα των εγκαινίων, στις 5 Δεκεμβρίου 2018. Για την επέτειο της ίδρυσης της Σχολής, ο βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει σε ανακοίνωσή του:

«Μεγάλη γιορτή σήμερα για τους ναυτικούς μας. Το ναυτικό κύτταρο των Ελλήνων και οι ικανότητες τους έχουν εδραιώσει την ελληνική ναυτιλία στο παγκόσμιο στερέωμα.

Σαν σήμερα επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνονται δυο χρόνια από την ίδρυση της ΑΕΝ Καλύμνου. Η Σχολή, που αποτελεί ένα σημαντικό έργο για τη Δωδεκάνησο και για τη Ναυτική εκπαίδευση, ανταποκρίθηκε σε ένα χρόνιο αίτημα των Καλύμνιων και ανέδειξε την παράδοση του νησιού. Η επιτυχής λειτουργία της στον τομέα Πλοιάρχων, που σήμερα αριθμεί 232 σπουδαστές με 64 από αυτούς από την Κάλυμνο, αποδεικνύει την αναγκαιότητα να προχωρήσει και η σχολή Μηχανικών.

Χρόνια Πολλά.

Καλές θάλασσες.»

Ανάλογο είναι και το μήνυμα του τ. Γ.Γ. Αιγαίου Γιώργου Κασσάρα, που στο λίγο διάστημα που υπηρέτησε αυτή τη θέση, υπήρξε αρωγός στην προσπάθεια ομαλής λειτουργίας της ΑΕΝ στην Κάλυμνο και ο οποίος αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά:

«ΕΠΕΤΕΙΟΣ 2 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ – ΣΧΟΛΗΣ ΕΜΠΟΡΟΠΛΟΙΑΡΧΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ 2018

Δώρο ζωής στη ΚΑΛΥΜΝΟ μας!

Πέρασαν 2 χρόνια, από τότε που ένα όνειρο χρόνων των Καλυμνίων έγινε πραγματικότητα.

Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου!!!

Το νησί των σφουγγαράδων απέκτησε το Πανεπιστήμιό του!!!

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας με Κουρουμπλή και Σαντορινιό αρχικά, Κουβέλη και Σαντορινιό πάλι στη συνέχεια, εξήγγειλαν, δημιούργησαν και λειτούργησαν την ΑΕΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ, μέσα σε ένα χρόνο.

Ένα δώρο ζωής για το νησί μας.

Αν μάλιστα δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές και η αλλαγή της Κυβέρνησης, θα λειτουργούσε ήδη και η Σχολή Μηχανικών Ε. Ν.!

Δυστυχώς όμως το «Επιτελικό Κράτος» της Νέας Δημοκρατίας μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης, ασχολείται ακόμα, όπως διαβάζουμε στον ΠΑΛΜΟ της ΚΑΛΥΜΝΟΥ: “…με την αξιολόγηση του συνόλου των σχετικών παραμέτρων, με γνώμονα τη βιωσιμότητα της λειτουργίας της Σχολής και την εν γένει ανάπτυξη της Ελληνικής ναυτιλίας” …’Όποιος δεν θέλει να δημιουργήσει… αξιολογεί δήθεν.

Σήμερα στη Σχολή , τρίτο ακαδημαϊκό έτος, φοιτούν συνολικά 232 σπουδαστές, ανάμεσά τους και 64 Καλυμνάκια.

Για να μην ξεχνάμε …»

Η Δημοτική Αρχή του Γιάννη Γαλουζή, είχε την τύχη να εγκαινιαστεί επί των ημερών της η Σχολή στην Κάλυμνο και αυτό τονίζει στην ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

«ΝΕΑ  ΚΑΛΥΜΝΟΣ»

ΚΑΛΥΜΝΟΣ ,06/12/2020

ΕΥΧΕΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έξι Δεκεμβρίου . Γιορτάζει ο πολιούχος του νησιού μας ο προστάτης των θαλασσινών  ,των ναυτικών μας ,ο Άγιος Νικόλαος.

Ο  τέως Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής και τα μέλη της παράταξης  «Νέα Κάλυμνος» εύχονται σε όσους και όσες εορτάζουν τη σημερινή ημέρα Χρόνια Πολλά . Στους ναυτικούς μας που πλέουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου ευχόμαστε γαλήνιες θάλασσες και γρήγορη επιστροφή στην πατρίδα και στις οικογένειες τους.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου ,εκφράζουμε την ευαρέσκεια μας για την μέχρι τώρα πορεία της Α.Ε.Ν καθώς  έβαλε την Κάλυμνο στο χάρτη των περιοχών που φιλοξενούν δομές Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης .

Η ίδρυση και λειτουργία της Α.Ε.Ν  -Σχολή Πλοιάρχων-σηματοδότησε  μία νέα αρχή για το νησί μας , μια μετάβαση από τα στενά πλαίσια της  εκπαιδευτικής κοινότητας στα  πελάγη  της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Πάνω από 200 σπουδαστές παρακολουθούν τις σπουδές τους ,αρκετές δεκάδες καλυμνάκια έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στον τόπο τους.

Όλους αυτούς κοιτάμε ως παράταξη στα μάτια έχοντας την πεποίθηση ότι κάναμε το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα μας. Ο άνεμος τώρα είναι ούριος. Από την άλλη όμως υπάρχει ακόμα μία εκκρεμότητα .Η  ολοκλήρωση της Α.Ε.Ν με την ίδρυση της Σχολής Μηχανικών.

Οι καιροί ου μενετοί…

Για την παράταξη

Ο επικεφαλής

Ιωάννης Γαλουζής

τ. Δήμαρχος Καλυμνίων

Και η Ο. Μ. ΣΥΡΙΖΑ Καλύμνου εξέδωσε ανακοίνωση για το γεγονός της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την ίδρυση της ΑΕΝ από τον Α. Τσίπρα, τονίζοντας την αναγκαιότητα λειτουργίας της Σχολής Μηχανικών: