Στον τελικό του Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας, που θα γίνει στις 11 Μαϊου 2023, και αφορά τις μαθητικές  «εικονικές κοινωνικές επιχειρήσεις»,  προκρίθηκαν το 1ο ΓΕΛ και το 1ο ΕΠΑΛ Καλύμνου, που θα εκπροσωπήσουν το νησί.

Το πρόγραμμα «Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας» (Social Innovation Relay), υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Οργανισμό Junior Achievement, και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών (Γ΄ Γυμνασίου & Λυκείου).

Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας είναι ένα διαδραστικό, διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν για να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες στο μέλλον. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εξοικειωθούν με την έννοια της κοινωνικής καινοτομίας και παράλληλα θα αναπτύξουν τις δικές τους δημιουργικές και καινοτόμες λύσεις σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα.

Η κριτική επιτροπή είχε τη χαρά να διαβάσει και να βαθμολογήσει τα επιχειρηματικά πλάνα των κοινωνικών επιχειρήσεων που «συστήσατε».

Tα business canvas αξιολογήθηκαν βάσει των ακόλουθων κριτηρίων, που καθορίζονται από το Junior Achievement Europe: κοινωνική επίδραση, πιθανότητα υλοποίησης, βιωσιμότητα, χρήση τεχνολογίας, ομαδική εργασία και χρηματοοικονομικός κλάδος.

Στον Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίαςστις 11/05/2023, λόγω ισοβαθμίας θα συμμετάσχουν έντεκα ομάδες, και σε πραγματικά κοντινή βαθμολογική απόσταση από αυτές τις έντεκα ακολούθησαν οι υπόλοιπες. 

Οι επιχειρήσεις, που προκρίθηκαν με τυχαία σειρά, είναι οι εξής:

  • Η κοινωνική επιχείρηση Παιχνίδια του Νου από το 1ο Ημερήσιο ΓΕ.Λ. Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης
  • Η κοινωνική επιχείρηση PlanetGo από το Ιδιωτικό Γυμνάσιο Καλαμάτα – Εκπαιδευτήρια Μπουγά
  • Η κοινωνική επιχείρηση Fish-Block από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Η κοινωνική επιχείρηση Blue Lagoon από το 2ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Καλύμνου
  • Η κοινωνική επιχείρηση Safe Path από το 2o Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων
  • Η κοινωνική επιχείρηση Inkredible από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Η κοινωνική επιχείρηση De-Light Traσveler από το Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο – Κολλέγιο Ψυχικού
  • Η κοινωνική επιχείρηση 2CVe από το Εσπερινό και το Ημερήσιο ΕΠΑΛ Σάμου
  • Η κοινωνική επιχείρηση Isometricks από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Η κοινωνική επιχείρηση Help Animals από το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Καλύμνου
  • Η κοινωνική επιχείρηση Teen Forum από το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων

Οι 11 ομάδες μπορούν να ξεκινήσουν να ετοιμάζουν την παρουσίασή τους (powerpoint), διάρκειας 4 λεπτών, την οποία θα μας παρουσιάσουν στον τελικό. 

Θερμά συγχαρητήρια στις ομάδες που προκρίθηκαν και σε όλους/όλες τους/τις μαθητές/τριες αλλά και στους/στις καθηγητές/τριες που προσπάθησαν σκληρά τους προηγούμενους μήνες να εντάξουν την έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο σχολείο.