Τραγωδία δίχως τέλος οι θάνατοι μεταναστών στο Αιγαίο, καθώς μέσα σε λίγες μόλις ημέρες καταγράφηκαν τρία ναυάγια με δεκάδες νεκρούς. Κοινός παρονομαστής η εκκίνηση από την Τουρκία, με προορισμό τις ιταλικές ακτές.

Η ανησυχία για περαιτέρω ναυάγια ολοένα και μεγαλώνει, καθώς φαίνεται να υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο προσπαθειών από πλευράς διακινητών με εκκίνηση την Τουρκία να φτάσουν στην Ιταλία, αποφεύγοντας τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, επιλέγοντας διαφορετική διαδρομή.

Ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνά τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, καθώς οι επιχειρήσεις για την ανεύρεση αγνοούμενων προσφύγων παραμένουν άκαρπες με το πέρασμα του χρόνου.

Δεκαέξι οι νεκροί στο ναυάγιο στην Πάρο

Τελευταίο ήταν το πολύνεκρο ναυάγιο ιστιοφόρου με πρόσφυγες που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, παραμονή Χριστουγέννων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Πάρου. Τουλάχιστον 16 σοροί εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής από τη θαλάσσια περιοχή, ενώ οι 63 διασωθέντες μετανάστες διαμένουν προσωρινά σε δομή φιλοξενίας της Πάρου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, στο ιστιοφόρο που έχει ρυμουλκηθεί στη Νάουσα Πάρου επέβαιναν περίπου 80 άτομα. Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το τραγικό συμβάν συνεχίζονται από θαλάσσης και αέρος για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

Ναυάγιο με 11 νεκρούς στα Αντικύθηρα

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου ιστιοφόρο σκάφος προσάραξε και στη συνέχεια βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων με αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και 90 να διασωθούν, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοίο.

Τρεις νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι στη Φολέγανδρο

Λίγες μόλις μέρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου σημειώθηκε ναυάγιο νότια της Φολεγάνδρου, όπου βυθίστηκε λέμβος στην οποία επέβαιναν πρόσφυγες. Διασώθηκαν 13 άτομα, εντοπίστηκαν 3 νεκροί άνδρες, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται άγνωστος αριθμός επιβαινόντων.

Παράλληλα, την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, ιστιοφόρο σκάφος, στο οποίο πιθανότητα επέβαιναν 92 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 54 ανήλικοι, προσάραξε σε βραχώδη ακτή, στον όρμο «Γυαλιά» του Δήμου Ανατολικής Μάνης, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Μηταράκης: Καλεί την Τουρκία να αποτρέψει τις αναχωρήσεις

«Καθώς οι νέες απώλειες ανθρώπων στο Αιγαίο σοκάρουν, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές στη θάλασσα και να μάχεται κατά των λαθροδιακινητών, αλλά δεν είναι αρκετό», σημειώνει σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, για το νέο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Πάρου.

Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι «οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε» την εγκληματική δράση των λαθροδιακινητών και καλεί την Τουρκία «να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της για την αποτροπή παράνομων αναχωρήσεων».

Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα σώζει ζωές που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο

“Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας” αναφέρει ο Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας αναφερόμενος στο τραγικό ναυάγιο που συνέβη την παραμονή των Χριστουγέννων.

“Το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιωτών, έχει διασώσει τις τρεις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους μας.

Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία” συμπλήρωσε.

Παράλληλα αναφορικά με την αντίδραση της χώρας δήλωσε πως “Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.

Η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας”.

ΣΥΡΙΖΑ: Μακριά από την πραγματικότητα η κυβέρνηση

Τα απανωτά ναυάγια στο Αιγαίο «μας θυμίζουν την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται τόσο δίπλα μας, παρά τις προσπάθειες διάσωσης» αναφέρει ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ψυχογιός. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του διαπιστώνει πως «οι γιορτές δεν είναι για όλους».

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση του “η αυλαία του προσφυγικού έχει πέσει” και η Ευρώπη-φρούριο με “ασπίδες” στα σύνορά της, είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα» αναφέρει στην ανακοίνωση ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μια πραγματικότητα που κλείνει τα μάτια σε ένα παγκόσμιο ζήτημα και τις αιτίες του, τις βασικές ευρωπαϊκές αρχές, την ίδια την απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Μια πραγματικότητα που μόνο με νόμιμες ασφαλείς διόδους, υποχρεωτικό επιμερισμό αιτούντων άσυλο, απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς Δικαίου μπορεί να έχει πιθανότητες λύσης, αλλά και να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα διακίνησης και την εργαλειοποίηση» σημειώνει στη συνέχεια.

Τέλος, καταλήγει πως πρόκειται για «μια πραγματικότητα που όχι μόνο δεν λύνεται με φυλακές χιλιάδων ανθρώπων, με ασφαλείς τρίτες χώρες που δεν είναι, με ρητορική περί εισβολέων, γκρίζες ζώνες ανθρώπων και ευρωδίκες για επαναπροωθήσεις, αλλά γίνεται ακόμα χειρότερη», καταλήγει.

ΚΚΕ: Πόσοι ακόμα νεκροί, πόσα ναυάγια, μέχρι να ληφθούν μέτρα;

«Δύο ακόμα θανατηφόρα ναυάγια κατατρεγμένων προσφύγων στο Αιγαίο, μέσα σε ένα 24ωρο, με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, ανάμεσα τους βρέφη και μικρά παιδιά.

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο!

Πόσοι ακόμα νεκροί πρέπει να υπάρξουν, πόσα ναυάγια πρέπει να γίνουν, μέχρι να ληφθούν τα αναγκαία δραστικά μέτρα για να σταματήσουν τα ταξίδια του τρόμου;» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τα δύο πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες στο Αιγαίο».

«Όσο συνεχίζεται η πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού σε βάρος των ξεριζωμένων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, τόσο η απελπισία αυτών των ανθρώπων θα τους οδηγεί στα νύχια των διακινητών και σε νέα πιο επικίνδυνα δρομολόγια» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που στήριξαν, στηρίζουν και υλοποιούν την αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό- Μεταναστευτικό, τον Κανονισμό του Δουβλίνου, το απαράδεκτο κατασκεύασμα της “ασφαλούς τρίτης χώρας” και την κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι.

Η κατάργηση όλων αυτών των συμφωνιών και των αποφάσεων, η δημιουργία Επιτροπών Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ώστε οι πρόσφυγες να ταξιδεύουν απευθείας από εκεί για τις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, χωρίς τα θανατηφόρα ταξίδια και τους εκβιασμούς των διακινητών, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

«Η νέα χρονιά να σημάνει την άνοδο της πάλης των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και μετανάστευση. Η αλληλεγγύη, όπως αυτή που έδειξαν οι κάτοικοι της Πάρου στα θύματα του τελευταίου ναυαγίου, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης αυτής» καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.