Α. Λεβαντής: Άμεση ανάγκη να συμπεριληφθούν Κάλυμνος και Τήνος στην προκήρυξη για προσλήψεις διασωστών ΕΚΑΒ

Την αγωνία και τον φόβο του να μείνουν ακάλυπτες βάρδιες σε μονάδες του ΕΚΑΒ σε πολλά νησιά όπως η Κάλυμνος και η Τήνος, καθώς δεν συμπεριελήφθησαν στη προκήρυξη για προσλήψεις διασωστών, που θα βγει μετά τις γιορτές, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συμβασιούχων Διασωστών του ΕΚΑΒ Ανδρέας Λεβαντής.

Η προκήρυξη προβλέπει 220 άτομα ΔΕ και ΥΕ εκ των οποίων τα 120 προορίζονται για Αθήνα ενώ πολλά νησιά έχουν μείνει εκτός παρότι οι τοπικές Μονάδες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας αντιμετωπίζουν τρομερή υποστελέχωση  ,σύμφωνα με τον  πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Συμβασιούχων Διασωστών.

‘’Η μονάδα ΕΚΑΒ της Καλύμνου λειτουργεί με ένα ασθενοφόρο ,λόγω έλλειψης προσωπικού δεν βγαίνουν οι βάρδιες  ενώ έχει να δει πρόσληψη διασώστη από το 2014, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να γίνονται αποδέκτες παραπόνων και πολλές φορές να δέχονται ακόμα και προπηλακισμούς ’’, εξήγησε ο κ. Λεβαντής.

Να σημειωθεί ότι για τη Ρόδο η προκήρυξη προβλέπει δέκα θέσεις και για τη Κω τρείς.

‘’Μπορεί να ανανεώθηκαν οι συμβάσεις για ένα χρόνο, μετά βέβαια τις κινητοποιήσεις μας, καθώς εξάμηνη ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης” ,σημείωσε ο κ. Λεβαντής, μιλώντας για πλήρη υπαναχώρηση της αρχικής στάσης του Υπουργείου, συμπλήρωσε όμως πως ”άγνωστο παραμένει τι θα γίνει μετά τον Δεκέμβρη του 2024‘’.

‘’Για μας’’ πρόσθεσε’’ αποτελεί μόνιμη απειλή η μη μετατροπή των συμβάσεων μας σε αορίστου .Αν πραγματικά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει τη βούληση να μας κάνει αορίστου χρόνου, καθώς καλύπτουμε μόνιμες και διαρκείς ανάγκες ,μπορεί να το πράξει γιατί ο ίδιος ο σημερινός υπουργός μετέτρεψε σε αορίστου τις συμβάσεις των  εποχικών πυροσβέστών το 2009.’’

Δεν συμμορφώνονται τα Νοσοκομεία με την ανάληψη των δευτερογενών διακομιδών

Εντύπωση προκαλεί όμως και η αναφορά του Προέδρου, ότι, ενώ οι δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια, εξετάσεις..) ‘’έφυγαν’’ από το ΕΚΑΒ και καλούνται οι Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Νοσοκομεία να τις διεκπεραιώσουν, εντούτοις πολλά ιδρύματα αρνούνται να συμμορφωθούν, όπως αυτό της Καλύμνου.

Παράλληλα παύει και η ενίσχυση από το Στρατό, σύμφωνα με ΠΝΠ η οποία δεν θα ισχύει από 1-1-2024, οπότε και οφείλουν οι διοικήσεις των Νοσοκομείων να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μόνη εξαίρεση η παράταση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ,σε Πάτμο και Νίσυρο όπου δεν υπάρχουν μονάδες ΕΚΑΒ.

‘’Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το επείγον ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας‘’, ανέφερε ο κ Λεβαντής. ‘’Σκεφθείτε‘’ πρόσθεσε ‘’τη στιγμή που συμβαίνει ένα τροχαίο όπως σημειώθηκε χθες ,το μοναδικό ασθενοφόρο να κάνει μεταφορά ασθενούς για αξονική τομογραφία και να μην βρίσκεται άμεσα στο χώρο του συμβάντος’’, εξήγησε  τονίζοντας κατηγορηματικά την ανάγκη κάλυψης άμεσα των κενών οργανικών θέσεων για τη προστασία της ανθρώπινης ζωής.

ertnews.gr