Κατά τη διάρκεια της  πανδημίας απεδείχθη περίτρανα, ακόμη και στους πολέμιους του, η αξία του Δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Γράφει ο Γιώργος Κασσάρας,

πρώην Βουλευτής & μέλος της Ν.Ε.  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειας Δωδεκανήσου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας ότι η  πανδημία έχει σημαντικό αντίκτυπο στους ασθενείς, στο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, καθώς και στα συστήματα υγείας στην Ευρώπη, θέσπισε το νέο πρόγραμμα «Η Ευρώπη για την υγεία», [EU4Health, 2021-2027]  και θα επενδύσει 5,3 δισ. ευρώ σε πολλούς τομείς της υγείας και μεταξύ άλλων:

• στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας, της ανθεκτικότητάς τους και της αποδοτικής χρήσης των πόρων,

• στη δημιουργία αποθέματος ιατρικού, υγειονομικού και υποστηρικτικού προσωπικού και

• στη βελτίωση της πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη.

Αυτό το πρόγραμμα και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία αποτέλεσαν και αποτελούν τη μεγάλη ευκαιρία να ενισχυθεί και στην χώρα μας το Δημόσιο Σύστημα Περίθαλψης.

Η άκρως νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως μόνον αυτό δεν κάνει. Με το νέο ΕΣΥ όπως το λέει, κατεδαφίζει καθημερινά το Δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στον ιδιωτικό τομέα και μετακυλύει το κόστος στους πολίτες.

Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν απαξιωθεί και αποδυναμωθεί πλήρως από προσωπικό και έλλειψη υποδομών και όσα λειτουργούν ακόμη αυτό το οφείλουν στις πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων τους. Επιπλέον αυξήθηκαν οι ανάγκες λόγω αποχώρησης εργαζομένων είτε λόγω των αναστολών, είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων ή παραιτήσεων λόγω υπερκόπωσης …

Ας δούμε όμως τι γίνεται συγκεκριμένα στην Δωδεκάνησο:                                             

  Αγωνιούν οι νησιώτες για την ασφάλειά τους, για την ίδια τη ζωή τους, αγωνιούν και οι άνθρωποι της «πρώτης γραμμής» του ΕΣΥ, με τις εξαντλημένες ψυχοσωματικές τους αντοχές, αφού μονίμως υπερβάλλουν εαυτούς για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών τους.

Οι Κώοι προχώρησαν σε Παγκωακό συλλαλητήριο στις 6 Μαΐου και στη Ρόδο το Εργατικό Κέντρο, στις 10 Ιουνίου, συγκάλεσε και πραγματοποίησε σύσκεψη όλων των φορέων του νησιού, για την κατάσταση των νοσοκομείων τους.

Ελλείψεις σε παθολόγους, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους κλπ.

Τα ελικόπτερα μεταφέρουν στη Ρόδο ασθενείς από Κάλυμνο και Κω, ελλείψει ιατρών …

Η Ρόδος, μετά την παραίτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου, όπως και η Κάρπαθος, αναμένουν τον νέο Διοικητή. Στην Κάλυμνο, προ ημερών ανέλαβε ο τέταρτος κατά σειρά Διοικητής, στα τρία χρόνια που κυβερνά το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην Πάτμο ορίστηκε νέος Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής, μετά την παραίτηση του επί σειρά ετών Προέδρου, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Δυστυχώς με νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε στήριξη των Δημόσιων Δομών Υγείας.

Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και  τη λύση μπορεί να δώσει μόνο μια νέα προοδευτικής κατεύθυνσης κυβέρνηση, με κορμό ασφαλώς τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που πρώτιστη προτεραιότητά της θα είναι η προάσπιση του καθολικού δικαιώματος στην Υγεία και η ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως πρόσφατα αποφασίστηκε στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με:

• Ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με στόχο την σύγκληση με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο, 7% του ΑΕΠ.

• Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

• Ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

• Ειδικά κίνητρα (οικονομικά, διοικητικά ,επιστημονικά).

• Προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

• Ίδρυση δικτύου ΜΑΦ και ΜΕΘ στα νησιωτικά νοσοκομεία.

• Δημιουργία περιφερειακών ΕΚΑΒ κατάλληλα στελεχωμένων και εξοπλισμένων.

Στους πολίτες αυτού του τόπου εναπόκειται η ΕΛΠΙΔΑ