Μετά την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, για το θέμα που έφερε στη βουλή ο Κ. Βελόπουλος, σε σχέση με τις Καλύμνικες Αρχαιότητες που παραμένουν εκτός του Μουσείου του νησιού, η οποία ουσιαστικά δήλωνε πως ο “Έφιππος Ηγεμόνας” προορίζεται για να εκτίθεται σε μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στον Πειραιά, το θέμα δείχνει να έχει “βαλτώσει”.

Ο “Π.τ.Κ’ με σειρά δημοσιευμάτων είχε αναδείξει το θέμα και ακολούθησε η επιστολή του Επάρχου, Μανώλη Μουσελλή, προς την Υπουργό και οι ανάλογες ενέργειες βουλευτών (Κόνσολας, Υψηλάντης), ενώ ο Μητροπολίτης κ.κ. Παϊσιος με τη σειρά του απέστειλε επιστολή – έκληση προς την Λ. Μενδώνη, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση σχετικά με την εξέλικξ της υπόθεσης.

Πρόκειται για ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια από Καλύμνιους ψαράδες στην θαλάσσια περιοχή της Νεράς της Καλύμνου, όταν ημηχανότρατα «ΚΑΠΕΤΑΝ ΘΕΜΕΛΗΣ» Ν.Κ. 79 του Μιχάλη Κουφάκη ανέσυρε από τον βυθό τμήμα χάλκινο κορμό ακέφαλο, με άνω άκρα θωρακοφόρου ανδρός ύψους 1,6 μ. το οποίο και άμεσα παραδόθηκε στο Λιμεναρχείο Καλύμνου και στην συνέχεια παραδόθηκε στην Προϊσταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωση. Το Φεβρουάριο του 2015 το χάλκινο εύρημα , που ανήκει στους ελληνιστικούς χρόνους, το γνωστό ως «η κεφαλή του ηγεμόνα» του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλύμνου θα ταξιδέψει για μια ακόμη φορά στο εξωτερικό για συμμετοχή σε 3 αρχαιολογικές Εκθέσεις (Φλωρεντία, Λος Άντζελες και Ουάσιγκτον)  αλλά και στη μεγάλη έκθεση αρχαίας ελληνικής τέχνης που θα γίνει στην Ιαπωνία, έκτοτε αναζητείται η επιστροφή της.

(Στον σύνδεσμο το πρόσφατο δημοσίευμα του “Π.τ.Κ.” https://www.palmoskalymnou.gr/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%cf%87%ce%ac%ce%bb%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%bc%ce%b1%cf%84/)