Μετά τη χθεσινή παραίτηση «βόμβα» του Διοικητή των δύο Νοσοκομείων της Δωδεκανήσου, Ρόδου και Καρπάθου, Γρηγόρη Ρουμάνη, κι εφόσον γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τρία θα είναι τα «ακέφαλα» νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού, αφού ακριβώς πριν από ένα μήνα, την 1η Μαρτίου 2022 έγινε δεκτή η παραίτηση της Διοικήτριας του Βουβάλειου Νοσοκομείου Καλύμνου, Κατερίνας Εμμανουήλ, με απόφαση την οποία υπέγραφαν ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Ασημίνα Γκάγκα.

Της Νατάσας Παμπρή

Οι λόγοι βέβαια που ανάγκασαν τον κ. Ρουμάνη να προβεί σε αυτή την απόφαση, δεν έχουν καμία σχέση με την περίπτωση της κυρίας Εμμανουήλ. Ο ίδιος εκτιμώντας ότι έφθασε ο «κόμπος στο χτένι» από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα της Ρόδου και τις σοβαρότατες ελλείψεις και μη έχοντας την απαραίτητη στήριξη στα αιτήματα και τις προτεραιότητες του Νοσοκομείου, υπέβαλε την παραίτησή του, αφού δεν έβρισκε ανταπόκριση. Υπενθυμίζεται δε, ότι μόλις προ δέκα ημερών ανανεώθηκε η θητεία του κ. Ρουμάνη στη διοίκηση των δύο Νοσοκομείων Ρόδου και Καρπάθου για τα επόμενα δύο χρόνια. Η ανανέωση της απόφασης έγινε με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας  Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ασημίνας Γκάγκα.

Όπως έγραφε από χθες ο Real Voice, όλα δείχνουν ότι προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και σύγκρουση του κ. Ρουμάνη για μια σειρά ζητημάτων με τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλο ο οποίος μεταξύ άλλων, παρά τις αντιρρήσεις των Νοσοκομειακών Ιατρών, της επιστημονικής επιτροπής και του ιδίου, μετακίνησε από τη θέση της συγκεκριμένη γιατρό από τα επείγοντα μεταθέτοντάς την στην Πάτμο. Επίσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Real Voice μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Νοσοκομείου εξέφρασαν την ανησυχία τους και ζήτησαν ανάκληση της απόφασης μετακίνησης της ιατρού Λ. Μητρογιάννη στην Πάτμο, καθώς προκύπτουν μεγάλα κενά εφημέρευσης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αφού το Νοσοκομείο καλύπτει και αντίστοιχο κενό με τον γιατρό Π. Γεωργουδή στο παθολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Κω “Ιπποκράτης”.

Εντωμεταξύ σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, τονίζοντας τα απίστευτα τα οποία συμβαίνουν στο Νοσοκομείο, αφού μεταξύ άλλων την τελευταία εβδομάδα δεν έχει θέρμανση και ζεστό νερό και ως εκ τούτου τα πλυντήρια, τα στεγνωτήρια και η κουζίνα αδυνατούν να λειτουργήσουν κανονικά. Αυτό μεταφράζεται σε τεράστιες ελλείψεις σε ιματισμό, σκεπάσματα και σεντόνια σε όλες τις κλινικές και στα χειρουργεία! Πρόβλημα σοβαρό αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στις κλινικές που δεν έχουν ζεστό νερό για να φροντίσουν την ατομικής τους υγιεινή. Σημαντικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι λεχώνες στην μαιευτική γυναικολογική κλινική που δεν μπορούν μετά τη γέννα τους να πλυθούν αυτές και τα μωρά τους.Οι βοηθοί θαλάμων έχουν να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση ένα γρίφο για το πως θα μοιράσουν τα ελάχιστα κλινοσκεπάσματα που προμηθεύονται από το τμήμα ιματισμού και ποιες κλίνες θα μείνουν με τα ίδια βρώμικα σεντόνια. Ενώ λόγω της υποστελέχωσης και έλλειψης προσωπικού στον ιματισμό πρέπει να κάνουν και την τροφοδοσία και μεταφορά του ιματισμού. Επιπλέον κάνουν λόγο για πρωτόγονες συνθήκες αφού ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός, στεγνωτήρια, πλυντήρια και η τεράστια έλλειψη προσωπικού, μόλις τρεις ενώ θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστο 7 εργάτες, τους υποχρεώνει να παρακάμπτουν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως την απομόνωση του καθαρού από τον βρόμικο ιματισμό και να κρεμάνε τα σεντόνια μέσα στον χώρο εργασίας τους για να τα στεγνώνουν.

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ

Της παραίτησης Ρουμάνη, προηγήθηκε η παραίτηση της Κατερίνας Εμμανουήλ που είχε υποβληθεί δύο μήνες νωρίτερα, στις αρχές του 2022 και ειδικότερα στις 5 Ιανουαρίου. Η Κατερίνα Εμμανουήλ που κατάγεται από τη Λέρο, παρέμεινε στα καθήκοντά της για οκτώ μήνες, από τις 8 Ιουνίου 2021, οπότε και ορίστηκε διοικήτρια στο τιμόνι του Νοσοκομείου Καλύμνου.

Πληροφορίες από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για μία παραίτηση με σκοπό τις… εθνικές εκλογές και μια θέση της ίδιας στο “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο στα Δωδεκάνησα, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις από τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας για την υποψηφιότητά της, μετά το «κάζο» που της έκανε το κόμμα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, όπου ενώ η ίδια  περιόδευε στα νησιά του νομού, ξεκινώντας ουσιαστικά προεκλογική εκστρατεία και το όνομά της φιγούραρε ως δεδομένο στη λίστα του ψηφοδελτίου, τελευταία στιγμή και λίγο πριν την ανακοίνωση, την «έφαγαν στη στροφή» και ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελ. Μαυρόγαλου από την Πάτμο για να «καλυφθεί» το βόρειο συγκρότημα της Δωδεκανήσου και η γυναικεία εκπροσώπηση.

realvoice995.gr