Οι αγρότες των νησιών βρίσκονται σε απόγνωση. Για μια ακόμη φορά, μετά τα δυο χρόνια πανδημίας που οι αγρότες είδαν την παραγωγή τους πεταμένη στα σκουπίδια λόγω των περιοριστικών μέτρων, το εισόδημά τους εξανεμίζεται. Οι ζημιές τις οποίες υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες, το ζωικό κεφάλαιο και οι υποδομές, από τον πρόσφατο παγετό, φτάνουν ακόμη και το 100%, ενώ, παράλληλα, τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος έχουν αυξηθεί ήδη 3 φορές και έχουν χτυπήσει κόκκινο οι αυξήσεις σε εφόδια και ζωοτροφές. Ο κίνδυνος να διαλυθεί ολοσχερώς ο πρωτογενής τομέας της χώρας και των νησιών είναι υπαρκτός, αν δεν ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα.

Αντίθετα όμως με τις ανάγκες των αγροτών, η Κυβέρνηση επιλέγει ξανά την τακτική «τάξε και βλέπουμε»: Το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ως μέτρο ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου, τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, ενώ τα λιπάσματα είναι ήδη στο 13%. Επίσης,  ανακοίνωσε την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά μόνο για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021. Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, τότε δηλαδή που ο παγετός χτύπησε όλη τη χώρα και ειδικά τα νησιά του Ν. Αιγαίου, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα καλυφθεί στο 50%, και από κει και πέρα τίποτα. Δε λαμβάνει κανένα μόνιμο μέτρο και δεν επεκτείνει την επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο σε όλους τους αγρότες.

Τελευταία στιγμή, δε, αποφάσισε να κάνει χρήση μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, όταν από τον Ιούνιο του 2020 είχαμε προτείνει, λόγω της κρίσης που η πανδημία έφερε στο αγροτικό εισόδημα και στις επιχειρήσεις να δοθεί προκαταβολικά το 80% του κόστους μεταφοράς, με την κατάθεση της αίτησης έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα και να διευκολυνθούν οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα των νησιών στην προμήθεια λιπασμάτων, ζωοτροφών, κτλ. Τέλος, ανακοίνωσαν την επιδότηση των κτηνοτρόφων με 7%, αλλά μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2022, δηλαδή συνολικό κόστος 33εκ, την ώρα που οι ζωοτροφές έχουν πάρει τον ανήφορο από το καλοκαίρι του 2021 και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όλο αυτό το κύμα ακρίβειας, έδινε 44εκ για τη στήριξη μόνο της αιγοπροβατοτροφίας.

Καμία απάντηση δε μας έδωσε για το τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ, ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές, χωρίς να διακοπεί η σύνταξη των πορισμάτων προηγούμενων ζημιών. Καμία απάντηση για το πότε προβλέπεται να αποπληρωθούν οι ζημιές του 2021 και αν υπάρχει προϋπολογισμός για τις ζημιές του παγετού του Ιανουαρίου 2022 και πόσος είναι.

Όσο η Κυβέρνηση αρνείται την πραγματικότητα και γυρνάει την πλάτη στον αγροτικό κόσμο, τόσο η αγανάκτηση, τα μπλόκα και η οργή θα γίνονται εφιάλτης για αυτήν. Δεν αξίζει άλλη κοροϊδία στους αγρότες.  ​