Ως ιδιώτης θα κηδευτεί και θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, αφού απορρίφθηκαν τα αιτήματα της οικογένειάς του προς την κυβέρνηση, που ζήτησαν να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κρατους.

Τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου θα γίνει η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, από τη Μητρόπολη της Αθήνας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και ιεραρχών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Η ταφή του θα γίνει στο σύμπλεγμα των βασιλικών τάφων στο Τατόι, όπου έχουν ταφεί και οι γονείς του Παύλος και Φρειδερίκη.

Η ημέρα της κηδείας έγινε γνωστή από την οικογένεια του εκλιπόντος: «Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου. Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου, Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων».

Κηδεία ιδιώτη

Νωρίτερα, να ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ως ιδιώτης στο Τατόι, είχε αποφασίσει η κυβέρνηση στην διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται:

Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.