Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πέρασμα του 48ου φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή από την Κάλυμνο. Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και ο πήχης έχει ήδη μπει ψηλά για την επόμενη φορά.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μουσική από νεανικά σχήματα. Η Ελένη και ο Μανώλης Καραφύλλης άνοιξαν την αυλαία με έντεχνα και μικρασιάτικα τραγούδια που τα ερμήνευσαν υπέροχα με ούτι και πλήκτρα.

Στη συνέχεια, τους τόνους ανέβασαν με ροκ μελωδίες η ηλεκτρική κιθάρα του Κουτσουράη Νικόλα, το τραγούδι από το Σαρούκο Λευτέρη και η τα πλήκτρα από του Μανώλη Καραφύλλη.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Αλέκο Ελευθερίου. Με το λόγο του, ανέδειξε τις θέσεις του Κόμματος πάνω στα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και συνολικά την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Πρώτα πρώτα, αναφέρθηκε στις αιτίες της ενεργειακής φτώχειας του Λαού, που δεν είναι είναι άλλες από την απελευθέρωση και το χρηματιστήριο ενέργειας.

Ακόμα, μίλησε για τους οξυμένους ανταγωνισμούς στη διεθνή σκακιέρα, μέρος των οποίων είναι και τα ελληνοτουρκικά. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης τους αγώνα για απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Κατέδειξε, πως όχι μόνο η συμμετοχή μας σε αυτές τις συμμαχίες δεν προστάτευσε, αντίθετα μεγάλωσε τους κινδύνους για το Λαό μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σχετικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων, κατήγγειλε τα αστικά κόμματα που αρνούνται να πάρουν θέση για την ουσία του προβλήματος, δηλαδή το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την παρακολούθηση των πάντων, αξιοποιώντας μάλιστα γενικές έννοιες όπως «αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας», «προστασία της εθνικής ασφάλειας» κλπ.

Τέλος, κάλεσε τους νέους και τους εργαζόμενους να συμπορευθούν με το ΚΚΕ και με το σχέδιο του για το πως θα ζήσουμε σύμφωνα με τις δυνατότητες τις εποχής μας “βγάζοντας το σαράκι του καπιταλιστικού κέρδους από τη μέση, κοινωνικοποιώντας τα μέσα παραγωγής, εφαρμόζοντας τον κεντρικό σχεδιασμό και τον έλεγχο.»

Έπειτα, μια ξεχωριστή μουσικοαφηγηματική παράσταση που επιμελήθηκαν μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, η Άννα Σαρούκου και ο Μανόλης Ψαρομπάς, διάβασαν κείμενα που στόχο είχαν να πιάσουν το νήμα από την αρχή και να εμπνεύσουν την εξαγωγή συμπερασμάτων για το σήμερα. Μακρυά από την τυφλό εθνικισμό και το μίσος που καλλιεργούν οι διάφορες αστικές εκδηλώσεις μνήμης της επετείου, παρουσιάστηκαν με τρόπο έντεχνο, μέσα από κείμενα και λαϊκά-ρεμπέτικα τραγούδια της εποχής, οι υλικές προϋποθέσεις που διαμόρφωσαν τη στάση των κρατών που συμμετείχαν στα γεγονότα. Αποδείχτηκε, ότι το κεφάλαιο είναι ο καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί στους πολέμους και την καταστροφή, εκείνο που εμποδίζει από το ζήσουμε σε έναν κόσμο μεγάλο, ωραίο και συγκλονιστικό.

Στην παράσταση έπαιξαν μουσική οι Χελιώτης Νικόλας (τραγούδι – βιολί), Γαβαλάς Γιώργος (κιθάρα) και ο Ιακώβου Κώστας (μπουζούκι – τραγούδι) που συνέχισαν μέχρι το τέλος της βραδιάς να διασκεδάζουν τον κόσμο με λαϊκά, ρεμπέτικα και νησιώτικα τραγούδια