Ένα μικρό νησί, νότια της Καλύμνου, που αποτελεί έναν μαγευτικό προορισμό, δυστυχώς βιώνει την εγκατάλειψη από τους αρμόδιους, σε εποχές που οι νησίδες αυτές, μπορούν να αποτελέσουν αποτροπή στις βλέψεις όσων επιβουλεύονται τα εθνικά θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Ο “Παλμός της Καλύμνου” βρέθηκε πριν μερικές μέρες

στη νησίδα Νερά, που ανήκει στο Δήμο Καλύμνου, σε πολύ μικρή απόσταση από τα Βλυχάδια, μικρής έκτασης, περίπου μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο, ένα νησί που τον Σεπτέμβριο, στις 14, εορτάζει το εκκλησάκι αφιερωμένο στο Ιερό Κάθισμα του Σταυρού και συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

Στη νησίδα συναντήσαμε την οικογένεια Μαγκλή, τον Αντώνη και την Ευαγγελία, που το καλοκαίρι μένουν μόνιμα στη Νερά, στο μικρό σπίτι που έχουν , φροντίζοντας ταυτόχρονα και το Μοναστήρι του Σταυρού.

Πολλά τα προβληματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια Μαγκλή, όπως τα παρουσιάζουν στο φακό του “Παλμού της Καλύμνου”, που ζουν εκεί αρκετούς μήνες, χωρίς ρεύμα, με νερό από μια στέρνα ή μεταφέροντας το από τα κοντινά Βλυχάδια, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα από το Δήμο για την περισυλλογή σκουπιδιών, που εγκαταλείπουν συχνά οι επισκέπτες, αφού κάθε μέρα στο νησί φτάνουν σκάφη από Κάλυμνο και Κω, για ημερήσιες εκδρομές.

Το λιμάνι του νησιού, που φτιάχτηκε από την οικογένεια του Αντώνη Μαγκλή, πριν από πολλά χρόνια, είναι σε άσχημη κατάσταση και είναι δύσκολο να αράζουν τα σκάφη, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο κόσμος που επισκέπτεται το καλοκαίρι τη Νερά αλλά και οι προσκυνητές στις 14 Σεπτεμβρίου, στην εορτή του μοναστηριού, ενώ κάθε φορά που περνά το πλοίο της γραμμής, τα σκάφη που είναι στο λιμάνι κινδυνεύουν από τους κυματισμούς.

Με προσωπικά έξοδα και εργασία και με βοήθεια από ομογενείς του εξωτερικού, ο Αντώνης Μαγκλής, κατάφερε να επισκευάσει το καμπαναριό της εκκλησίας, όμως τα προβλήματα παραμένουν πολλά, ενώ τα κελιά που κάποτε φιλοξενούσαν προσκυνητές, είναι πλέον ακατάλληλα λόγω της καλής κατάστασης στην οποία βρίσκονται.

Στο βίντεο που ακολουθεί, καταγράφονται εικόνες από τα μεγάλα προβλήματα στο νησί αλλά και μαρτυρίες τόσο των κατοίκων όσο και επισκεπτών:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video