ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΒΑΛΑ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος 

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

pasok@gavala.gr

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Παρακολουθώντας τις συζητήσεις σας στην Βουλή κατανοούμε πως αντιλαμβάνεστε  την τραγική υποστελέχωση που υφίσταται η μοναδική δευτεροβάθμια δομή του νησιού μας, το Γ.Ν.-Κ.Υ. ΚΩ.

  Η παρουσία, τόσο η δική σας όπως και της Υφυπουργού Υγείας, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού πριν μερικούς μήνες, σε μια κατάμεστη αίθουσα γεμάτη πολιτικούς, τοπικούς παράγοντες,  επιστημονικούς όπως και επαγγελματικούς φορείς, με την παντελή απουσία του ιατρικού κόσμου της Κω μέσα από την παρουσία των θεσμικών του οργάνων και όχι μόνο, ομολογούμε μας εξέπληξε αρνητικά.

Το ενδιαφέρον για την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού που διαφάνηκε στα τοπικά ΜΜΕ από στις δηλώσεις σας,  πρέπει να αποδεικνύεται εμπράκτως και όχι με όρους επικοινωνίας.

Έγινε  επίσης σαφής αναφορά στον σχεδιασμό απόκτησης νέου νοσοκομείου,

Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος σε αυτήν την κατεύθυνση. Όπως επίσης δεν έχει υπάρξει η παραμικρή  για άμεση αναβάθμιση του υπάρχοντος οργανισμού και αρκείστε απλώς σεανακατανομή του ήδη λιγοστού ιατρικού προσωπικού στις υπάρχουσες δομές της πόλης!!!!

 Στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χάρτη της υγείας, η λύση που προκρίνετε για την κάλυψη των αναγκών είναι η οριζόντια κατάργηση νοσοκομείων -ακόμα και στις νησιωτικές περιοχές-  αντί της δημιουργίας των απαραίτητων δομών όπου χρειάζονται.

Η πρόσφατη νομοθεσία που ψηφίστηκε δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ και σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί παραμεθόριες περιοχές με κίνητρα.

Κάθε πολίτης πρέπει να είναι υγειονομικά καλυμμένος και η πρόσβαση στα νοσοκομεία οφείλει  να είναι εξασφαλισμένη από το κράτος για όλους τους πολίτες, πόσο μάλλον για τους ακρίτες.

Κοινός στόχος όλων μας είναι η επίλυση των προβλημάτων και η προαγωγή της υγείας στον νησιωτικό πληθυσμό της χώρας μας.

Προτείνεται σε αυτό το πλαίσιο η αρωγή των στρατιωτικών συναδέλφων για την άμεση κάλυψη των αναγκών της παθολογικής κλινικής.

Μακροπρόθεσμα  θα ήταν ωφέλιμη  η διαχείρηση των υγειονομικών δομών από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία έχει άμεση γνώση των αναγκών της κάθε περιοχής ευθύνης της και ως εκ τούτου δύναται να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τις υγειονομικές δομές της. 

Εως τότε θα ήταν σκόπιμος ο διαχωρισμός της Β ΥΠΕ ώστε τα νησιά να αποκτήσουν αυτοτέλεια στα όρια της διοικητικής περιφέρειας.

Το κράτος οφείλει να διαφυλάξει την συνοχή στην διαβίωση στα νησιά της παραμεθορίου, και αυτό είναι εφικτό μόνο εάν οι κάτοικοι αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, αντιλαμβάνονται την παραμονή τους εδώ, στα σύνορα της Ευρώπης ασφαλή για την υγεία τους!!!

Άλλωστε και η ανάπτυξη του τουρισμού και η συνεισφορά του στο ΑΕΠ, από όποια σκοπιά του πολιτικού φάσματος και αν την δούμε, περνά μέσα από την δυνατότητα διαφύλαξης του υπέρτατου αγαθού της υγείας.

Κατερίνα Γαβαλά                                     Κως, 23/03/2023