Την Πέμπτη 27 Απριλίου, η Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος”, είχε την χαρά και την τιμή να συμμετέχει σε επετειακή εκδήλωση για τα 75 Χρόνια από την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων (1948-2023), που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Αντιναύαρχος Δημήτριος Φωκάς” , της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (Υ.Ι.Ν.) .
Μετά από το σύντομο καλωσόρισμα του Διευθυντή της Υπηρεσίας Αρχιπλοιάρχου Ιωάννη Καμπόλη (ΠΝ), ο Πλωτάρχης κ. Παναγιώτης Γέροντας, προλόγισε τους ομιλητές και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Πρώτος ξεκίνησε ο Δρ. Ιωάννης Παπαφλωράτος, νομικός – διεθνολόγος, και ανέλυσε τη διπλωματική πορεία των Δωδεκανήσων προς την ενσωμάτωση με την Ελλάδα.
Ακολούθησε η κα Ευδοκία Βουβάλη, που αναφέρθηκε περιληπτικά στις δράσεις της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” και εν συνεχεία ανέλυσε την ξένη κατοχή στα Δωδεκάνησα (από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου μέχρι και τη βρετανική κατοχή 1945 -1947) και παρουσίασε τα γεγονότα στα Δωδεκάνησα τη περίοδο 1943 – 1948 τονίζοντας παράλληλα και τη δράση σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο μεγάλος Δωδεκανήσιος αγωνιστής Σκεύος Ζερβός.
Ακολούθησε η προβολή του 40’λεπτου ντοκυμαντέρ της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” με τίτλο “Το Χρονικό της Ενσωμάτωσης”.
Στην συνέχεια  ο κ. Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε με δύο αναφορές σε “παραλειπόμενα” – μικρές ιστορίες από τις μέρες εκείνες, που οι διεργασίες για την προβολή αυτού-καθεαυτού του γεγονότος της Ενσωμάτωσης, επισκίαζαν τα πάντα.
Η εκδήλωση τελείωσε με ερωτήσεις και συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.