Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρούνται στο εξής από τα πρόσθετα μέτρα που ισχύουν στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Παράλληλα οι ειδικοί εισηγούνται να μπει τέλος στα μίνι lockdown ως μέτρο περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video


Επιστροφή στην κανονικότητα

Μετά από πολλές και διαδοχικές συσκέψεις το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κατέληξαν σε συγκεκριμένο πλάνο για τον «δεύτερο κύκλο» της πανδημίας και την διαχείρισή του με την παραδοχή ότι το φετινό φθινόπωρο υπάρχει το εμβόλιο, ενώ έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έτσι αναλύοντας ένα ευρύ πακέτο προτάσεων επέλεξαν τα βήματα που οδηγούν στην άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους- κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου οι πολίτες με το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά στο πεδίο της «κανονικότητας».

Ο νέος χάρτης μέτρων  θα δίνει όπως αναμένεται την δυνατότητα στους εμβολιασμένους πολίτες για την παραμονή τους σε καταστήματα και μετά τη μία το βράδυ, ενώ θα μπορούν να είναι και όρθιοι στο εσωτερικό αυτών, όπου συζητείται επίσης η πρόβλεψη να παίζει και μουσική. Το νέο πλάνο με την συγκεκριμένη άρση των περιορισμών ενδέχεται να μην ισχύει για τους εξωτερικούς χώρους που είναι μεικτοί.

Το πέρασμα στον δεύτερο κύκλο της πανδημίας με την άρση κάποιων περιορισμών για τους εμβολιασμένους προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου περιγράφοντας το σκεπτικό: «Η πανδημία χαρακτηρίζεται από κύκλους. Ο πρώτος κύκλος της πανδημίας, μας έφερε αντιμέτωπους με συγκεκριμένες καταστάσεις που έπρεπε πολύ γρήγορα να αλλάξουν, με εργαλεία, με μεθόδους, με πολιτικές που από την αρχή έπρεπε να εγκαθιδρύσουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλος ο κόσμος».

Από εδώ και στο εξής, όπως εξήγησε στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου θα υπάρξει και αναδιάταξη του δυναμικού σε όλα τα επίπεδα και ίσως (όπως άφησε να εννοηθεί) και στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων με την λειτουργία ενός πιο ευέλικτου και μικρότερου αριθμητικά σχήματος.

Πλεύρης: Όχι σε νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Εν τω μεταξύ, στην διαβεβαίωση πως στις ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα στις 15:00 δεν θα υπάρχουν πακέτο αυστηροποίησης του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ το πρωί της Τετάρτης, τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν θα παραπέμουν στο lockdown που είχε η χώρα τον περασμένο χειμώνα. Όπως εξήγησε ο ίδιος, κατά τη συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 12:00, η Επιτροπή των ειδικών στην οποία θα δώσει το «παρών» και ο κ. Πλεύρης θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο και στη συνέχεια θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Το ξεκαθαρίζω. Δεν είναι φιλοσοφία ότι κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι δεν ευνοούνται. Τα μέτρα που υπάρχουν και για τους ανεμβολίαστους είναι επαρκή. Αλλά εκεί που βρίσκονται εμβολιασμένοι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο καθεστώς ελευθερίας που θα αποτυπωθεί στις 3 που έχουμε συνέντευξη Τύπου», είπε.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία των ανακοινώσεων ο υπουργός Υγείας είπε ότι «όπου υπάρχουν περιοχές ή χώροι στους οποίους βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη φιλοσοφία να έχει ο άνθρωπος αυτός περισσότερο κανονικότητα. Από εκεί και πέρα στις μεικτές περιοχές, στους μεικτούς χώρους όχι τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους, εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, να το ξεκαθαρίσουμε. Εχθρός είναι ο κορωνοϊός. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει περισσότερο από τον εμβολιασμένο. Σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν μέτρα και θα επιχειρήσουμε όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένα μέτρα».