Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 18:00 το απόγευμα, έγινε ο απολογισμός του 15μηνου της Δημαρχίας Διακομιχάλη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με παρουσίαση του Δημάρχου, ερωτήσεις δημοσιογράφων και κυρίως δημοτών καθώς και χαιρετισμούς από τους προσκεκλημένους.

Μια ιδιαίτερη διαδικασία εγκαινίασε ο Δήμαρχος, με τον πρώτο διαδικτυακό απολογισμό που πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή αλλά και καλεσμένους Δημάρχους της περιοχής και όχι μόνο.

Ήταν μια διαφορετική διαδικασία, καθώς δεν ήταν «διά ζώσης», όμως παρόλα αυτά ο Δ. Διακομιχάλης δεν εμποδίστηκε να απευθυνθεί με την ίδια «άνεση» στο ¨ηλεκτρονικό» κοινό του και γενικότερα ήταν μια πρωτοβουλία που κρίνεται σε γενικότερες γραμμές θετική. Θα μπορούσαν να αποφευχθούν διάφορες αστοχίες, όπως η πολύωρη παρέμβαση των προσκεκλημένων του Δημάρχου, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος, κυρίως στους δημότες και στα ερωτήματά τους.

Προηγήθηκε η παρουσίαση του Δημήτρη Διακομιχάλη, που μέσα σε μια περίπου ώρα παρουσίασε επιγραμματικά το έργο που έγινε μέσα στους 15 μήνες της νέας, αλλά και  τέταρτης, θητείας του, ενώ ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από τους Δημάρχους Μιχάλη Κόλια, Γρηγόρη Πέντε, Φώτη Μάγκο, Βαγγέλη Κότορο, ενώ προηγήθηκε ο Δήμαρχος Βουλιαγμένης Βάρης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ακολούθησε η παρέμβαση του Επάρχου Π.Ε. Καλύμνου, Μανώλη Μουσελλή.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε καταρχάς στα έργα του 15μηνου, αναφερόμενος καταρχάς σε αυτά που συνεχίστηκαν από την προηγούμενη Δημαρχία του Γιάννη Γαλουζή και συνέχισε δίνοντας έμφαση στα παρακάτω:

ΧΥΤΑ: Ολοκληρώθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και  μάλλον πριν τα Χριστούγεννα θα εγκριθεί, ενώ περιέγραψε σύντομα το έργο, στο οποίο θα λειτουργήσει ΧΥΤΥ με 4 γραμμές ανακύκλωσης και κομποστοποίηση.

Υπογραφή σύμβασης με Περιφέρεια,  για συντήρηση σχολικών κτηρίων ενός εκατομμυρίου ευρώ και είναι έτοιμες έξι παρεμβάσεις σε αντίστοιχο αριθμό σχολείων

Σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια, εκπονήθηκε μελέτη για αλλαγή τάπητα στο Γήπεδο, ύψους 450 χιλ. ευρώ, με δημοπράτηση το 2021 και εκπόνηση μάλλον το 2022, καθώς  και 75 χιλ. ευρώ για τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού στο γήπεδο Βαθύ

Προγραμματική Σύμβαση με ΕΚΠΑ και τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, για μελέτη αντιμετώπισης κατολισθήσεων των βράχων σε πολλές περιοχές του νησιού, ενώ ανήγγειλε πως την ερχόμενη εβδομάδα συνεργεία του Δήμου θα προχωρήσουν σε παρέμβαση στους βράχους στα υψώματα του Αγίου Μάμμα.

Αναρρίχηση: Εξασφάλιση 580 χιλ. ευρώ για συντήρηση των αναρριχητικών διαδρομών, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Ανεμόμυλοι κάστρου Χρυσοχεριάς: Εκπονήθηκε μελέτη από δωρεά Καλύμνιου των ΗΠΑ, και μέσα στον Ιανουάριο θα περάσει από το αρχαιολογικό συμβούλιο και θα λειτουργήσουν ο ένας ως παραδοσιακός μύλος, ο δεύτερος μουσείο και ο τρίτος παραδοσιακό καφενείο.

Αρχοντικό Βουβάλη: Μίλησε και πάλι για το ένα εκατομμύριο ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί για την αποκατάσταση του αρχοντικού Βουβάλη και ήδη έχει ξεκινήσει το έργο

Αντιμετώπιση πλημμυρών: Απόφαση ΔΣ έγκριση μελέτη διεθνή  διαγωνισμό και υπάρχουν για τις μελέτες από ΠΔΕ πιστώσεις ύψους 500 χιλιάδων ευρώ και τόνισε πως ευελπιστεί στο τέλος της θητείας του, να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες ώστε να είναι έτοιμο για προκήρυξη το πολυσύνθετο αυτό έργο.

Ο Δήμαρχος, μέσα στον λίγο χρόνο,  δεν αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα, για τα οποία του τέθηκαν όμως ερωτήσεις.

Απαντώντας μίλησε για την πιθανότητα επαναλειτουργίας του Γραφείου Εμπορίας της ΔΕΗ, που έκλεισε επί Δημαρχίας Ρούσσου και είπε πως είναι σε καλό δρόμο, αφού υπάρχει θετική εισήγηση από την γενική διευθύντρια ΔΕΗ.

Για το μεγάλο ζήτημα της Σχολής Δυτών Καλύμνου, απάντησε πως υπάρχουν δυσκολίες να λειτουργήσει φέτος λόγω της πανδημίας, τόνισε όμως ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την αναβάθμιση της Σχολής και την εγκατάστασή της, πιθανόν, στον χώρο των παλιών σφαγείων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επαναλειτουργία της Δ.Ο.Υ., που είχε κλείσει επί των ημερών του,  ο Δήμαρχος ότι παραμένει στην επικαιρότητα, υπάρχουν συνεχείς επαφές σε συνεργασία με τον Έπαρχο και μίλησε για κοινές δράσεις, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.