Μια πολυ σημαντική ημέρα για την Κάλυμνο, η 6η Δεκεμβρίου, καθώς εορτάζει ο πολιούχος Άγιος του νησιού, ο προστάτης της ναυτοσύνης, έννοια ταυτόσημη με το νησί των σφουγγαράδων.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Μετά από την αποχή λόγω πανδημίας, το διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου, εορτάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ο πολιούχος της Καλύμνου, ο Άγιος Νικόλαος, με την κορύφωση σήμερα, με την λιτανεία, μετά την καθιερωμένη δοξολογία.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο κόσμος ακολούθησε την εικόνα του Αγίου, που κρατούσαν άνδρες του Λιμενικού και της απέδιδε τιμές άγημα του στρατού, ενώ ακολουθούσαν οι σπουδαστές της ΑΕΝ της Καλύμνου, που στα αυριανή τους ταξίδια θα τον επικαλούνται για να κατευνάσει τα κύματα των ωκεανών, υπό τους ήχους πάντα της Δημοτικής Φιλαρμονικής, με επικεφαλή τον διευθυντή της, Νικόλα Μαμάκα, ο οποίος και εορτάζει σήμερα.

Μπροστά από το ναυτικό μουσείο, εψάλη από τον Μητροπολίτη κ.κ. Παϊσιο τρισάγιο για τους ναυτικούς του νησιού που ταξιδεύουν τις θάλασσες και για τους όπου γης Καλυμνίους.

Παρόντες στην δοξολογία και στην λιτανεία, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς, ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, οι εκπρόσωποι των ένστολων του νησιού, θεσμικοί παράγοντες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιπροσωπείες μαθητών από σχολεία του νησιού και πλήθος κόσμου.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν σε όλους οι σειρήνες των σκαφών στο λιμάνι, που συνόδευαν την πορεία της εικόνας που την έχουν πάντα στη γέφυρα, ενώ δίπλα στους λιμενικούς τα κορίτσια με τα Καλύμνικα Καβάδια, συμβολίζοντας τις γυναίκες του νησιού, που διαχρονικά στέκονται μπροστά στον Άγιο, παρακαλώντας για τους δικούς του που θαλασσοδέρνονται, για να προκόψουν οι οικογένειες τους αλλά και ο τόπος.

Φυσικά πρωταγωνιστές ήταν οι ένστολοι ναυτικοί, οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού και οι αυριανοι κυβερνήτες των ποντοπόρων πλοίων, οι σπουδαστές της ΑΕΝ Καλύμνου, τα αγόρια και τα κορίτσια που περιστοίχιζαν την εικόνα.

SIMPLY GALLERY NOT AVAILABLE