Με ένα ρεπορτάζ του “Π.τ.Κ.” στα δημόσια κτήρια που δεσπόζουν στην παραλιακή ζώνη του νησιού και φυσικά αποτελούν την πρώτη εικόνα που αντικρύζει ο επισκέπτης, αναδείχτηκαν μικρές ή μεγαλύτερες αδυναμίες, καθώς και η ανάγκη να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, ώστε αυτα “τα στολίδια” της Καλύμνου να λάβουν την εικόνα που τους αρμόζει.

Αφού έγινε ρεπορτάζ στο κτήριο του Λιμεναρχείου στην είσοδο του λιμανιού, του οποίου η κατάσταση είναι τραγική εξωτερικά και ο Μιχάλης Μπούκης διαβεβαίωσε πως εντός του πρώτου 6μηνου του 2022 θα έχει αποκατασταθεί, ακολούθησαν τα υπόλοιπα κτίσματα κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

Το Επαρχείο, ένα στολίδι για όλο το Αιγαίο, μιναδικό κτίσμα επί ιαταλοκρατίας, το οποίο φωτογραφίζεται από όλους τους επισκέπτες, στην πλευρά του προς την κεντρική πλατεία παρουσιάζει μια άψογη εικόνα και μάλιστα όταν ολοκληρωθεί η παρέμβαση στους θυρεούς, καθώς την μελέτη την έχει ήδη δρομολογήσει ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, θα αναδειχτεί περαιτέρω η ιστορική και από πλευράς αρχιτεκτονικής, αξία του. Επίσης επισημαίνεται πως με φροντίδα του Επάρχου, πραγματποιήθηκαν ήδη παρεμβάσεις και στα βοτσαλωτά δάπεδα και αποκαταστάθηκαν τα φθαρμένα σημεία. Όμως η πίσω πλευρά του κτίσματος προς την πλευρά του Δήμου, παραμένει εδώ και καιρό άβαφτη και φυσικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί καθώς “αδικεί” την όλη εικόνα του κτηρίου.

Ανάμεσα στο Επαρχείο και το Δημαρχείο, βρίσκεται η πάλαι ποτέ Τεχνική Σχολή, κληροδότημα του ευεργέτη Νικολάου Βουβάλη, της οποίας η εικόνα είναι απογοητευτική εξωτερικά. Στο εσωτερικό της στεγάζονται το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο, δύο χώροι επισκέψιμοι και η εξωτερική εικόνα είναι αποτρεπτική. Παράλληλα εδώ και χρόνια, στην είσοδο του κτηρίου παραμένει εγκαταλελειμένο το συντροβάνι, που αποτελούσε σημείο συνάντησης και “γειτονέματος” επί δεκαετίες και τώρα απλώς είναι χώρος … σκουπιδιών.

Σε καλή κατάσταση βρίσκεται το Δημαρχιακό Μέγαρο, ένα ακόμη κτίσμα με ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, καθώς πρόσφατα έγιναν παρεμβάσεις στην εξωτερική του πλαυρά, με μόνο “μελανό” σημείο την κλειστή και αναξιοποίητη πρώην Δημοτική Αγορά, στο ισόγειο του Μεγάρου, στην οποία αν και έγιναν 2 … αγιασμοί, τελικα΄δεν ευώδωσαν να ολοκληρωθεί η παράδοσή της, αν και ήδη ειναι σε εξέλιξη διάφορες “σκέψεις” για αλλαγή χρήσης της.

Το οδοιπορικό οδήγησε στο τέλος περίπου της παραλιακής ζώνης, στο κτήριο της Ιχθυόσκλας, στο οποίο η κατάσταση είναι απογοητευτική, αφού οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι εκτενείς, τόσο στον περιβάλλοντα χώρο, όσο και εξωτερικά και εσωτερικά του κτηρίου, όπως και στην οροφή που αντιμετωπίζει προβλήματα. Σήμερα ο κατ’ ανάθεση φορέας διοίκησης είναι ο ΟΚΑΑ AE (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δεν είναι γνωστό ποιες είναι οι διαδικασίες για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video