Την συνέντευξη που αναμένονταν από τον Μικέ Ρήγα και τον Γιώργο Μελά, μετά και τις δηλώσεις του Δημάρχου για τα προβλήματα στην ΔΕΥΑΚ, παραχώρησαν σήμερα 1η Οκτωβρίου οι δύο διατελέσαντες πρόεδροι της δημοτικής επιχείρησης και, όπως φάνηκε, την “τιμητική του” είχε ο πρόεδρος της ΑΝΕΚ.

Στο “κάδρο” της κριτικής των δύο δημοτικών συμβούλων, αν και θα αναμένονταν να είναι ο Δήμαρχος, ουσιαστικά ήταν ο Γιώργος Θανάτσης, με τον Δ. Διακομιχάλη “να περνά εξ απαλών ονύχων” και “τα πυρά” να επικεντρώνονται στον πρόεδρο της ΑΝΕΚ, τον οποίο παρουσίασαν ως τον άνθρωπο “πίσω από τις κουρτίνες” στης σημερινής Δημαρχίας, ενώ δεν άφησαν εκτός και την ειδική σύμβουλο του Δημάρχου, που τοποθετήθηκε από τον ίδιο στην ΔΕΥΑΚ.

Όπως ήταν φυσικό, οι δύο δ.σ. της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να απαντήσουν στα όσα καταλόγισε ο Δήμαρχος για τις ελλείψεις που διαπίστωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του νυν προέδρου της ΔΕΥΑΚ και Δημάρχου, οι οποίες αφορούσαν τα οικονομικά της επιχείρησης, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τις καλοκαιρινές διακοπές της υδροδότησης λόγω έλλειψης γεννητριών στις γεωτρήσεις, αλλά και την μη εγγραφή στον Κόμβο  Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ΔΕΥΑΚ.

Μ. Ρήγας: “Το 2014 παραλάβαμε χρέη της ΔΕΥΑΚ προς τρίτους 555.000€ και το 2021 την παραδώσαμε με μηδενικά χρέη”

Η αναφορά που έκανε ο Μικές Ρήγας για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης πήγε πίσω στο 2014, που είχε αναλάβει η παράταξή τους την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, με πρόεδρο τον Γιώργο Τρικοίλη, καθώς ο Δημήτρης Διακομιχάλης στην συνέντευξή του καταλόγισε ευθύνες συνολικά στις διοικήσεις της παράταξης Γαλουζή, για τα σημερινά χρέη.

Η απερχόμενη διοίκηση της Δημαρχίας Διακομιχάλη, παρέδωσε στον Γ. Τρικοίλη ένα χρέος 555.000 ευρώ προς τρίτους (εφορεία, ΙΚΑ κλπ) και τόνισε ο Μ. Ρήγας πως “με δουλειά καταφέραμε να μηδενίσουμε τα χρέη” και επεσήμανε πως τον περασμένο Ιούλιο παρέδωσε την ΔΕΥΑΚ στον νέο Πρόεδρο (Δ. Διακομιχάλη) με μηδενικά χρέη και υπογράμμισε πως “υπόνοιες για κακοδιαχείριση” δεν ευσταθούν, αντίθετα σημείωσε πως η δική τους περίοδος είχε δημιουργήσει και αποθεματικό, ενώ καλύπτονταν όλες οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, μόνιμους και έκτακτους, ενώ η επιχείρηση είχε “κερδίσει” την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών της Καλύμνου.

“Το χρέος των καταναλωτών αυξήθηκε εν μέσω covid και lockdown”

Για την αύξηση του χρέους των καταναλωτών προς την ΔΕΥΑΚ, ο Μ. Ρήγας είπε πως δημιουργήθηεκ εν μέσω lockdown και ήταν φυσικό να υπάρξει αδυναμία είσπραξης, καθώς οι συνθήκες τόσο της τοπικής οικονομίας, όσο και της λειτουργίας της επιχείρησης, καθώς ήταν αδύνατη η είσπραξη οφειλών με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία.

“Στην ΔΕΥΑΚ υπήρχε εργασιακή ειρήνη, δεν ασκούνταν πιέσεις στους εργαζόμενους”

Άψογες οι σχέσεις με τους εργαζόμενους επί των ημερών του, σε αντίθεση με την πίεση που δέχονται σήμερα από την διοίκηση, που δημιουργεί αίσθημα “ανασφάλειας” στους υπαλλήλους της επιχείρησης.

“Παράτυπη η τοποθέτηση της ειδικής συμβούλου στην ΔΕΥΑΚ

Στο στόχαστρο του Μ. Ρήγα βρέθηκε και η Μαρία Τρουμουλιάρη, ως ειδική σύμβουλος του Δημάρχου, η οποία, ενώ προσλήφθηκε για θέματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, βρέθηκε στην ΔΕΥΑΚ, γεγονός που “παραβιάζει”, σύμφωνα με την άποψή του, την εναρμόνιση της επιχείρησης με τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα. Η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου, δεν μπορεί να διαχειρίζεται στοιχεία που εμπίπτουν στον νόμο “περί προστασίας προσωπικών δεδομέναν”, όπως είναι τα δεδομένα των καταναλωτών αλλλά ξαι των υπαλλήλωνκαι κατά συνέπεια η τοποθέτηση της είναι “παράτυπη”.

“Λάθος χειρισμοί στις καλοκαιρινές διακοπές”

Οι διακοπές καλοκαιρινές διακοπές νερού, από τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, έγιναν μέσα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όμως θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση. Το πρόβλημα με τις ηλεκτρογεννήτριες δεν είχε προκύψει στο παρελθόν και είναι θετική η απόφαση για αγορά παρόμοιου εξοπλισμού.

Γ. Μελάς: “Άστοχη η κριτική του Γ. Θανάτση στο πρόσωπό μου – Παραιτούμαι από μέλος του Δ.Σ. της ΑΝΕΚ”

Ο έτερος διατελέσας πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Γιώργος Μελάς, στην σύντομη τοποθέτησή του εστίασε στην διαδικτυακή κριτική που δέχτηκε από τον Γιώργο Θανάτση και ουσιαστικά οι απαντήσεις που έδωσε είχαν ως αποδέκτη τον πρόεδρο της ΑΝΕΚ. Ανέφερε πως δεν υφίσταται θέμα μη εγγραφής στον Κόμβο  Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς η επιχείρηση είχε ενταχθεί αυτόματα, όπως έγινε με όλα τα Ν.Π. όλων των Δήμων, όπως και με την ΑΝΕΚ και επεσήμανε πως “ο Γ. Θανάτσης όφειλε να το γνωρίζει αυτό” και κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε με επιχορηγήσεις της επιχείρησης, όπως καταγγέλθηκε από τον Δήμαρχο. Θεώρησε προσβλητική την διαδικτυακή κριτική του Γ. θανάτση και ανακοίνωσε πως αμέσως μετά θα υπέβαλλε την παραίτησή του από τον ΔΣ της ΑΝΕΚ.

Ακολουθούν 2 βίντεο από την συνέντευξη, όπως την κατέγραψε ο φακός του “Π.τ.Κ.” και με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video