Με «τη θηλιά» στο λαιμό, λόγω των ημερομηνιών που είναι «απειλητικές» για το μέλλον των Ιαματικών Πηγών στα Θέρμα, συνεδρίασε στις 2 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο, που κλήθηκε να πάρει αποφάσεις για την αξιοποίησή τους.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, δημοσιεύτηκε ο νόμος που ξεσήκωσε θύελλα στην αυτοδιοίκηση, καθώς δημιουργείται μια Α.Ε. η οποία θα διαχειρίζεται τις θερμοπηγές των δήλων και έθεσε όριο τους έξι μήνες ώστε να πάρουν απόφαση τα Δημοτικά Συμβούλια, για αξιοποίησή τους, διαφορετικά κατά τεκμήριο περνάνε στην δικαιοδοσία της ΑΕ αυτής, με τους Δήμους να χάνουν το όποιο έσοδο από την εκμετάλλευσή τους, αλλά  καθώς και τα όποια ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Να επισημανθεί πως εδώ και χρόνια οι ιαματικές πηγές της Καλύμνου έχουν πιστοποιηθεί και το νησί ανήκει στον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Όπως ήταν φυσικό, ο Δήμαρχος συγκέντρωσε τα «πυρά» των αντιπολιτεύσεων μετά την εισήγησή του στο ΔΣ της 2ας Ιουνίου,  με μοναδικό θέμα την «Αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου με την ονομασία «ΘΕΡΜΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ» του Δήμου Καλυμνίων σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ.3β του Ν4875/2021».

Μετά την εισήγηση του δημάρχου, που ανέλυσε το σκεπτικό του σχετικού ΦΕΚ με κεντρικό θέμα την Αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου με την ονομασία «ΘΕΡΜΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ»  του Δήμου Καλυμνίων σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ.3β του Ν4875/2021», κατέληξε λέγοντας ότι τώρα θα πρέπει το ΔΣ να αποφασίσει εάν επιθυμεί την αξιοποίηση η όχι των Ιαματικών Πηγών στα Θέρμα , ενώ θα ακολουθήσει εξειδικευμένη απόφαση του ΔΣ για τον τρόπο της αξιοποίησης του σε βάθος 4ετιας. Στις απαντήσεις του ο κ. Διακομιχάλης υπερασπίστηκε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από την δική του πλευρά όλα τα χρόνια στα οποία έφερε την ευθύνη ως Δήμαρχος.

Γ. Μαστροκούκος: «Ανύπαρκτη ενασχόληση με το θέμα από την Δημοτική Αρχή»

Στον αντίποδα της εισήγησης του δήμαρχου η μείζων αντιπολίτευση (Γ. Μαστροκούκος) καυτηρίασε το γεγονός ότι μετά από αρκετά χρονιά το θέμα έρχεται εκ νέου, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο από το μέλλον του νησιού, «επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια», εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευση του,  ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι χειροπιαστό, ενώ τόνισε πως δεν υπήρξε μια εισήγηση του Δημάρχου για το θέμα, ώστε να ενημερωθεί το σώμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως άλλοι δήμοι και ιδίως αυτός της Κω, έχουν ήδη προσχωρήσει σε ενέργειες.

Γ. Γαλουζής: «Είναι εγκληματικό μετά από τρία χρόνια να μην υπάρχει κάποια πρόταση για την αξιοποίηση του ακινήτου»

Ο επικεφαλής της άλλης αντιπολίτευσης, Γιάννης Γαλουζής, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν επί της δικής της δημοτικής θητείας οι οποίες όμως δεν ολοκληρώθηκαν,  λόγω τεχνικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων, επισημαίνοντας το γεγονός ότι θα έπρεπε η σημερινή ΔΑ να είχε μια ολοκληρωμένη πρόταση- μελέτη , ενώ ξεκαθάρισε ότι επί δικής του θητείας «έγινε οτιδήποτε ήταν δυνατόν να γίνει, και εάν ήταν ακόμα Δήμαρχος θα το είχε ολοκληρώσει ήδη, καθώς υπήρχαν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, καθώς θεωρεί πως ο Δήμος δεν μπορεί να διαχειριστεί μια δομή αυτού του είδους». Η σημερινή Δημοτική Αρχή είχε την δυνατότητα να υλοποιήσει την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών, όμως δεν έχει διαμορφώσει ούτε εισήγηση επί του θέματος μέσα στα τρία χρόνια που έχει την ευθύνη του Δήμου και χαρακτήρισε ως προχειρότητα την πρόταση της ΔΑ, όπως αυτή παρουσιάστηκε στο σώμα.

Γ. Μαύρος: «Τα Θέρμα παραμένουν κλειστά πάνω από 40 χρόνια και ο σημερινός Δήμαρχος ήταν πρωταγωνιστής σε πάνω από τα μισά από αυτά»

«Είναι ντροπή, μετά από τόσα χρόνια να είναι ακόμη ο Δήμος στο μηδέν για αυτό το θέμα, παρόλο που όλες οι παρατάξεις προεκλογικά το είχαν ως σημαία». Η δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον Μαύρο, καυτηρίασε το πολύχρονο της θητείας του κ, Διακομιχάλη και  τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον προκειμένου να γίνουν επενδύσεις, εφόσον ο Δήμος επιθυμεί να προχωρήσει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος. Τόνισε πως αυτό που πρέπει να μπει σε προτεραιότητα είναι η δημιουργία υποδομών αλλά και των όποιων προϋποθέσεων, ώστε ο οποιοσδήποτε επενδυτής να μπορεί να έχει το λεγόμενο «ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον»,  στηλιτεύοντας φυσικά την παντελή απουσία υποδομών με κύριο στόχο τον σημερινό Δήμαρχο, που θεωρεί πως και σ’ αυτό το θέμα θα μείνει και πάλι στις εξαγγελίες.

Μ. Μπούκης: «Ευθύνη για την σημερινή κατάσταση έχουν όλοι όσοι έχουν  εμπλακεί με το θέμα»

Στην ολιγόλεπτη του τοποθέτηση ο Μιχάλης Μπούκης ξεκαθάρισε ότι το θέμα είναι εάν θα αξιοποιήσει τα Θέρμα ο Δήμος ή το Κράτος και ότι για την υφιστάμενη κατάσταση ευθύνη έχουν όλοι όσοι έχουν εμπλακεί στο παρελθόν, καλώντας τον δήμαρχο να ενημερώσει το σώμα για τις ενέργειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, ενώ τόνισε πως η παράταξή του έχει προτάσεις να καταθέσει για το θέμα.

Ακολουθεί το βίντεο, στον παρακάτω σύνδεσμο, από την συνεδρίαση της 2/6 στο οποίο καταγράφτηκαν τα όσα αναφέρθηκαν για το μείζον αυτό θέμα:

https://youtu.be/LhAYa65GXo0?t=8115